Deviled eggs to klasyczny przepis kuchni amerykańskiej na faszerowane jajka. To znakomita przekąska nie tylko na Wielkanoc, choć z pewnością sprawdzi się na święta. Łatwo dostępne składniki, prosty przepis i ciekawy smak to powód, dla którego potrawa ta cieszy się niesłabnąca popularnością.
Deviled eggs to prosta przystawka bądź przekąska z kuchni amerykańskiej. Jest to po prostu wersja dobrze znanych w naszym kraju jajek faszerowanych. Nazwa może się kojarzyć z czymś ostrym. Samo słowo „deviled” oznacza tyle co ostro przyprawiony i pochodzi od „devil”, czyli diabła. Okazuje się jednak, że nazwa wprowadza w błąd. Bowiem jajka te mają łagodny smak. Być może wywodzi się od skojarzenia z odbieranym jako gorący i ostry kolorem czerwonym. Bowiem deviled eggs posypuje się sproszkowaną papryką. Może to być zarówno papryka słodka, jak i ostra, ale też wędzona. Ta ostatnia ma ciekawy, wyrazisty smak, który dobrze się komponuje z jajkami. Sam przepis jest prosty, szybki i nie wymaga wymyślnych składników. Doskonale sprawdza się na Wielkanoc i inne święta, jak i jako codzienna przekąska.
Przeczytaj także: Sałatka Cobb – klasyk kuchni amerykańskiej
6 dużych jaj
3 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól i pieprz
wędzona lub słodka papryka w proszku
Meta Gala 2024 tradycyjnie odbędzie się w pierwszy poniedziałek maja, który w tym roku wypada…
Met Gala to bezspornie najważniejsze wydarzenie w świecie mody, porównywalne do filmowych Oscarów. Odbywa się…
Beth Dutton to najwyrazistsza bohaterka serialu "Yellowstone". Córka największego ranczera z Montany mówi co jej…
Serial "Yellowstone" pokochali widzowie na całym świecie. Rodzinny dramat z wielkimi interesami i polityką w…
Domy z bali kojarzą się z czymś naturalnym i pierwotnym zarazem. Te współczesne są już…
Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…