Deviled eggs to klasyczny przepis kuchni amerykańskiej na faszerowane jajka. To znakomita przekąska nie tylko na Wielkanoc, choć z pewnością sprawdzi się na święta. Łatwo dostępne składniki, prosty przepis i ciekawy smak to powód, dla którego potrawa ta cieszy się niesłabnąca popularnością.
Deviled eggs to prosta przystawka bądź przekąska z kuchni amerykańskiej. Jest to po prostu wersja dobrze znanych w naszym kraju jajek faszerowanych. Nazwa może się kojarzyć z czymś ostrym. Samo słowo „deviled” oznacza tyle co ostro przyprawiony i pochodzi od „devil”, czyli diabła. Okazuje się jednak, że nazwa wprowadza w błąd. Bowiem jajka te mają łagodny smak. Być może wywodzi się od skojarzenia z odbieranym jako gorący i ostry kolorem czerwonym. Bowiem deviled eggs posypuje się sproszkowaną papryką. Może to być zarówno papryka słodka, jak i ostra, ale też wędzona. Ta ostatnia ma ciekawy, wyrazisty smak, który dobrze się komponuje z jajkami. Sam przepis jest prosty, szybki i nie wymaga wymyślnych składników. Doskonale sprawdza się na Wielkanoc i inne święta, jak i jako codzienna przekąska.
Przeczytaj także: Sałatka Cobb – klasyk kuchni amerykańskiej
6 dużych jaj
3 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól i pieprz
wędzona lub słodka papryka w proszku
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…