Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Crostata z jabłkami, czyli rustykalna tarta prosto z Włoch

Jesień to sezon na jabłka. Warto to wykorzystać i przyrządzić z nimi ciasto. Jeśli jednak nie macie ochoty na tradycyjną szarlotkę, koniecznie wypróbujcie crostatę. Jest to rodzaj rustykalnej tarty wywodzącej się z Włoch. Jest prosta w wykonaniu i bogata w smaku, w sam raz na jesienne wieczory. 

 

Francuzi mają tartę, a Włosi mają crostatę. Oba terminy oznaczają mniej więcej to samo – rodzaj placka na kruchym spodzie. Crostat jest przy tym bardziej rustykalna, nie musi być tak starannie przyozdobiona, co czyni ją znakomitym deserem na niezobowiązujące spotkania w gronie najbliższych. Choć istnieje wiele wariacji na jej temat, to na jesień idealna jest wersja z jabłkami. Pozwala wykorzystać to, co o tej porze roku najlepsze. Do tego stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnej szarlotki. Do tej crostaty z jabłkami i kruszonką nie potrzebna jest specjalna foremka, a jedynie blacha do pieczenia. Placek się rozwałkowuje, a następnie zawija brzegi formując kształt. Dzięki temu zawsze jest inna i nieco nieprzewidywalna.

Przeczytaj także: Tarta Tatin – przepis na francuskie ciasto z jabłkami


PRZEPIS NA CROSTATĘ Z JABŁKAMI

2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
125 g zimnego masła
1/4 szklanki zimnej wody
ok. 1-1,5 kg jabłek
1/4 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
KRUSZONKA
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki przyprawy korzennej
4 łyżeczki masła

  1. Składniki na ciasto zagnieć. Podziel na dwie części. Jedną zawiń w folię i włóż do zamrażalnika do następnego pieczenia. Drugą włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Jabłka obierz i pokrój w cienkie piórka. Dodaj skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
  3. Przygotuj kruszonkę, łącząc wszystkie składniki. Można to zrobić w robocie kuchennym. Ciasto powinno przypominać grudkowaty piasek.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj placek o średnicy ok. 30 cm. Przełóż na blachę. Na środku rozłóż jabłka, zostawiając kilka centymetrów wolnego ciasta po brzegach. Posyp jabłka obficie kruszonką. Zawiń boki ciasta, formując koło.
  7. Piecz ok. 20-25 minut.

 

 

 


Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

View Comments

Recent Posts

Met Gala 2024: temat przewodni, goście, gdzie oglądać?

Meta Gala 2024 tradycyjnie odbędzie się w pierwszy poniedziałek maja, który w tym roku wypada…

3 dni ago

Met Gala — czym jest? Historia najważniejszego wydarzenia modowego na świecie

Met Gala to bezspornie najważniejsze wydarzenie w świecie mody, porównywalne do filmowych Oscarów. Odbywa się…

3 dni ago

Garderoba Beth z serialu „Yellowstone”. Styl country w nowoczesnym wydaniu

Beth Dutton to najwyrazistsza bohaterka serialu "Yellowstone". Córka największego ranczera z Montany mówi co jej…

4 dni ago

Ranczo z serialu „Yellowstone” istnieje naprawdę. Dom z bali imponuje

Serial "Yellowstone" pokochali widzowie na całym świecie. Rodzinny dramat z wielkimi interesami i polityką w…

1 tydzień ago

Domy z bali wracają do łask. Na czym polega ich fenomen?

Domy z bali kojarzą się z czymś naturalnym i pierwotnym zarazem. Te współczesne są już…

3 tygodnie ago

3 niezawodne sałatki na grilla. Proste smaczne i uniwersalne

Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…

1 miesiąc ago