Jesień to sezon na jabłka. Warto to wykorzystać i przyrządzić z nimi ciasto. Jeśli jednak nie macie ochoty na tradycyjną szarlotkę, koniecznie wypróbujcie crostatę. Jest to rodzaj rustykalnej tarty wywodzącej się z Włoch. Jest prosta w wykonaniu i bogata w smaku, w sam raz na jesienne wieczory.
Francuzi mają tartę, a Włosi mają crostatę. Oba terminy oznaczają mniej więcej to samo – rodzaj placka na kruchym spodzie. Crostat jest przy tym bardziej rustykalna, nie musi być tak starannie przyozdobiona, co czyni ją znakomitym deserem na niezobowiązujące spotkania w gronie najbliższych. Choć istnieje wiele wariacji na jej temat, to na jesień idealna jest wersja z jabłkami. Pozwala wykorzystać to, co o tej porze roku najlepsze. Do tego stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnej szarlotki. Do tej crostaty z jabłkami i kruszonką nie potrzebna jest specjalna foremka, a jedynie blacha do pieczenia. Placek się rozwałkowuje, a następnie zawija brzegi formując kształt. Dzięki temu zawsze jest inna i nieco nieprzewidywalna.
Przeczytaj także: Tarta Tatin – przepis na francuskie ciasto z jabłkami
2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
125 g zimnego masła
1/4 szklanki zimnej wody
ok. 1-1,5 kg jabłek
1/4 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
KRUSZONKA
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki przyprawy korzennej
4 łyżeczki masła
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…
View Comments
super wpis