W USA Wielkanoc nie jest tak uroczyście obchodzona jak w Europie. Za to jest to święto rodzinne, podczas którego serwowany jest uroczysty obiad. Co Amerykanie jedzą na Wielkanoc? Poznajcie typowy jadłospis w tym dniu.
Wielkanoc to w USA święto celebrowane, choć nie tak mocno jak w Polsce. Amerykanie mają za to swoje zwyczaje, które w naszym kraju nie są praktykowane. Przede wszystkim tamtejszym symbolem Wielkanocy jest Wielkanocny Zajączek. To on ukrywa czekoladowe jajka bądź drobne upominki w domach i ogrodach, których dzieci potem szukają. Do tego w wielkanocną niedzielę organizowane są parady. Najsłynniejsza odbywa się w Nowym Jorku i nie ma bynajmniej religijnego charakteru. Podczas gdy w w naszym kraju najważniejszym posiłkiem spożywanym w wielkanocną niedzielę jest śniadanie, w Stanach jest nim obiad. Trzeba przyznać, że nie ma w nim wielu zaskoczeń, szczególnie jeśli zna się domową kuchnię amerykańską.
Przeczytaj także: Co Amerykanie jedzą w Boże Narodzenie? Tradycyjne potrawy świąteczne w USA
To, co trafia na wielkanocne stoły w USA, może się bardzo różnić w zależności od stanu, w którym się znajdujemy. Niemniej jest kilka potraw, które są mile widziane od wschodniego do zachodniego wybrzeża. Przeważnie są to dania wywodzące się z kuchni europejskiej, głównie brytyjskiej, irlandzkiej i niemieckiej.
Do najpopularniejszych wielkanocnych potraw w USA należą:
Poza wymienionymi powyżej potrawami warto wspomnieć o miętowej galaretce oraz ziemniakach na różne sposoby – od pieczonych, przez puree, po te w formie zapiekanek. Ponadto czasem szynkę lub jagnięcinę zastępuje się łososiem, a rzadziej pieczonym w całości kurczakiem. Do mięs bywają też podawane zielony groszek, szpinak lub kukurydza.
Większa dowolność na wielkanocnych stołach w USA panuje w deserach. Poza puddingiem bananowym wielką popularnością podczas Wielkanocy cieszą się: Key Lime Pie, ciasto cytrynowe z bezą, ciasto marchewkowe, sernik, ciasto kokosowe oraz cupcakes z tematycznymi ozdobami. W Nowej Anglii, wzorem Brytyjczyków, piecze się także ciasto Simnel. Jest to rodzaj keksu, który piecze się wyłącznie na Wielkanoc. Do tego w żadnym amerykańskim domu nie może zabraknąć czekoladowych jajek.
Jak widać, amerykańskie menu wielkanocne jest dość proste. Podobnie jak na Boże Narodzenie, główną rolę odgrywa szynka. Do tego pojawiają się produkty sezonowe, jak szparagi i młoda marchew. Serwuje się też sporo pieczywa, głównie domowe bułeczki oraz chleb z różnych stron globu. Z kolei w deserach rezygnuje się z czekolady na rzecz świeższych i lżejszych smaków – cytrusów, kremowego serka, kokosa. Czekoladowe pozostają jedynie jajka, które rozdaje się dzieciom.
<!– Composite Start –>
<!– Composite End –>
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…