Jeśli lubicie masło orzechowe tak jak ja, to ciasto powinno przypaść wam do gustu. Ma formę musu na chrupiącym spodzie, a całość jest pokryta czekoladową polewą. Autorem przepisu jest Dominique Ansel, a całość jest celebracją masła orzechowego.
Jestem wielbicielką masła orzechowego – mogę je jeść łyżkami. Starając się przekonać do tego przysmaku moich bliskich, zaczęłam szukać przepisów na desery z wykorzystaniem masła orzechowego. Tak trafiłam na ten przepis. Jego autorem jest Dominique Ansel. To uznany cukiernik francusko-amerykańskiego pochodzenia. Sam jest wielkim miłośnikiem masła orzechowego – pokrewna dusza! Stworzył on ciasto bez pieczenia o konsystencji musu. Lekkie wnętrze jest osadzone na chrupiącym spodzie, a całość przykrywa polewa czekoladowa.
Niektórzy nazywają to ciasto wytrawną wersją Reese’s Peanut Butter Cups. Są to popularne w USA czekoladki z nadzieniem z masła orzechowego (dostępne także w Polsce). Jest w tym stwierdzeniu sporo prawdy. Muszę was jednak uczciwie ostrzec, że przyrządzenie tego ciasta jest czasochłonne, a niektórym może się wydać trudne. Za pierwszym razem ja też popełniłam kilka błędów, ale mogę zapewnić, że warto podjąć rękawicę.
Przeczytaj także: Boston cream pie – przepis na ciasto z Bostonu
SPÓD:
ok. 70 g dmuchanego ryżu
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
100 g wybranej czekolady
ORZECHOWY MUS:
1 łyżka żelatyny
60 ml wody
2/3 szklanki mleka
5 żółtek
100 g cukru
ok. 225 g kremowego masła orzechowego
ok. 400 ml śmietany kremówki
POLEWA CZEKOLADOWA:
200 ml śmietany kremówki
3 łyżki mleka
220 g czekolady (polecana jest gorzka, ale można dodać połowę mlecznej)
1,5 łyżki masła
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…