Ciasto marchewkowe stało się modne kilka lat temu. Trudno się dziwić, to pyszne i szybkie ciasto obok słodyczy ma także nieco witamin. Dzięki temu można je zajadać z mniejszymi wyrzutami sumienia niż inne słodkości. Marchew obok karotenu i koloru nadaje mu wilgotnej konsystencji. To wszystko sprawia, że można je jeść bez przerwy i nie mieć dość.
Ciasto marchewkowe to ponadczasowy klasyk idealny na każdą okazję. Marchew sprawia, że ciasto jest wilgotne i ma przyjemny kolor. Do tego możemy założyć, że jest odrobinę zdrowsze niż inne słodkie wypieki, choć nie przywiązujcie się do tej informacji 😉 Mi ciasto marchewkowe kojarzy się przede wszystkim z wiosną i Wielkanocą. Nie jest zbyt ciężkie, ani przesadnie słodkie, a przy tym ma naprawdę ciekawy smak. W zależności od upodobań można do niego dodać przyprawy korzenne, ale też orzechy włoskie czy rodzynki. Ja najbardziej je lubię w wersji podstawowej z kremem o słonawym posmaku. Krem jednak można zastąpić polewą czekoladową lub po prostu cukrem pudrem. Poznajcie wyjątkowo prosty przepis na ciasto, które zawsze się udaje.
Przeczytaj także: Ciasto z jabłkami, kremem i karmelem
6 jaj
1 1/2 szklanki startej marchwi
1 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
opcjonalnie:
1 łyżeczka cynamonu
garść posiekanych orzechów włoskich
KREM:
serek kanapkowy naturalny
2 łyżki masła
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka cukru pudru
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…
View Comments
Pamiętam takie ciasto ze swojego rodzinnego domu. Chyba czas przypomnieć mamie, że tęskni się za takimi pysznościami.