Chleb kukurydziany to klasyk kuchni amerykańskiej. Przyrządzali go już rdzenni Amerykanie, przed przybyciem europejskich kolonizatorów. Z chleba kukurydzianego słyną przede wszystkim południowe stany, jednak jest popularny w całym kraju. Choć powstało wiele wariacji na jego temat, warto poznać klasyczny przepis na amerykański cornbread.
Chleb kukurydziany, czyli cornbread to jedna z podstaw kuchni amerykańskiej. Jeszcze przed czasami kolonialnymi kukurydza była wykorzystywana na tysiące sposobów. Wiele plemion zamieszkujących na południu kontynentu miały swoje wersje chleba kukurydzianego, których podstawą była miazga z kukurydzy. Europejczykom bardzo taki chleb posmakował i poznali oryginalne przepisy. Z czasem zamiast miazgi zaczęto stosować mąkę kukurydzianą. Cornbread upowszechnił się w czasie Wojny Secesyjnej, gdyż był tani i łatwy do przyrządzenia. Już wówczas można go było wyrabiać na wiele sposobów, nawet poprzez smażenie. Dziś chleb kukurydziany jest podawany zawsze na Dzień Dziękczynienia i Boże Narodzenie. Podaje się go też zawsze do chili con carne. Ta jednogarnkowa, dość pikantna potrawa dobrze się komponuje z łagodnym, nawet słodkawym w smaku chlebem kukurydzianym. Cornbread to także popularna przystawka. Często jada się go z fasolką na ciepło, bądź po prostu z masłem i miodem lub słodkim syropem cukrowym. Można też spotkać chleb kukurydziany w wersji śniadaniowej. Wówczas jest kruszony do szklanki i zalewany mlekiem bądź maślanką.
Przeczytaj także: Tradycyjne potrawy na Dzień Dziękczynienia. Co Amerykanie jedzą w Thanksgiving?
Przepisów na chleb kukurydziany jest naprawdę dużo. Często dodaje się do ciasta kukurydzę z puszki, rozmaite przyprawy bądź ser typu chedar. Można też spotkać go w postaci muffinek. Różnice występują też między przepisami z północy USA i z południa. Poniżej znajdziecie tradycyjny przepis typowy dla północnych stanów. Jest łatwy i szybki, a do tego wszystkie składniki znajdziecie w każdym sklepie.
1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maślanki
3 duże jaja
200 g masła
6 łyżeczek cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…