Kuchnia amerykańska jest dużo bardziej różnorodna niż mogłoby się wydawać. W końcu to rozległy kraj, którego scena kulinarna podlegała i podlega różnorodnym wpływom. Zebrałam 50 najpopularniejszych potraw Stanów Zjednoczonych – po jednej na każdy stan.
Kuchnia amerykańska słynie z hamburgerów, hot dogów, frytek i szarlotki. Ewentualnie jeszcze z smażonego kurczaka na głębokim tłuszczu, jaki został spopularyzowany przez KFC. Na szczęścia na tym świat amerykańskich kulinariów się nie wyczerpuje. W końcu ten rozległy kraj ulegał różnorodnym wpływom. Tutaj spotykają się kuchnie angielska, francuska, żydowska, wschodnioeuropejska z afrykańską, meksykańską, japońską i nie tylko. Mieszanie smaków i wpływów sprawiają, że w USA panuje prawdziwy miks kulinarny. Każdy stan ma swoje smaki i ulubione potrawy. Poniżej zebrałam 50 amerykańskich dań, po jednym na każdy stan. Każda z tych potraw w swoim regionie uchodzi za najlepszą.
1. Alabama – pieczony kurczak z białym sosem. Alabama to jeden z południowych stanów, sąsiadujący z Georgią. Na Południu smażony kurczak to niemal religia. W Alabamie najczęściej jednak serwuje się go pieczonego z białym sosem.
2. Alaska – smażony łosoś. Kuchnia Alaski czerpie pełnymi garściami z naturalnych zasobów tego bujnego stanu. Podstawą diety są tam ryby, przede wszystkim łosoś, z którego Alaska słynie.
3. Arizona – Sonoran Dog. Arizona sąsiaduje z Meksykiem, nic więc dziwnego, że najbardziej popularna potrawa stanu ma meksykańskie korzenie. Jest to rodzaj hot doga, w którym do parówki dodaje się fasolę, pomidory, cebulę, musztardę oraz salsę z jalapeño.
4. Arkansas – serowy dip. Mieszkańcy Arkansas uwielbiają wszystko, co smażone w głębokim tłuszczu. Do tych kąsków wymyślili wiele dipów. Najpopularniejszym z nich jest zdecydowanie serowy. W Little Rock są nawet coroczne międzynarodowe mistrzostwa w przyrządzaniu serowego dipu.
5. Connecticut – pizza w stylu New Heaven. Jest przyrządzana w piecach opalanych węglem i ma cienkie chrupiące ciasto. Najczęściej serwuje się ją jedynie z sosem pomidorowym i serem. Jednak prawdziwą perełką jest pizza z małżami serwowana tylko w tym regionie.
6. Delaware – potrawka z kurczaka i slippery dumplings. Takie danie można zjeść tylko w tym niedużym, ale jakże dumnym stanie. Potrawka z kurczaka to rodzaj gulaszu z dodatkiem warzyw o kremowej konsystencji. Jednak gwiazdą dania są domowe kluski o nazwie slippery dumpling. Ciasto na nie należy cienko rozwałkować i pokroić w duże kwadraty. Dodaje się je do potrawki i serwuje razem.
7. Floryda – kubańska kanapka. Została wykreowana przez imigrantów z Kuby, którzy znaleźli azyl w Stanach. W pszennej bułce zamyka się peklowaną szynkę i pieczony schab z dodatkiem konserwowych ogórków i musztardy. Całość się opieka, najlepiej z dodatkiem smalcu.
8. Georgia – brzoskwiniowy cobbler. Brzoskwinia jest oficjalny owocem stanu i jego symbolem. Nic dziwnego, że scena kulinarna tego regionu nie byłaby kompletna bez tego owocu. Pokrojone brzoskwinie układa się w naczyniu do zapiekania i przykrywa gęstym ciastem.
9. Hawaje – poke. Jest to rdzenna hawajska potrawa. Poke to pokrojona w kostkę surowa ryba z dodatkiem sosów, przypraw i warzyw podawana jako przystawka lub jako danie główne.
10. Idaho – frytki. Ten stan słynie z upraw ziemniaków. Nic dziwnego, że one tu niepodzielnie rządzą. Zresztą z kartofli przyrządza się tu cały szereg potraw.
11. Illinois – Deep Dish Pizza. Pochodzi z Chicago i bardziej przypomina ciasto niż typową włoską pizzę. Jest pełna mięsa, sosu i ogromnych ilości sera. Ze względy na grubą warstwę składników jej pieczenie trwa nawet godzinę.
12. Indiana – kanapka ze smażonymi polędwiczkami wieprzowymi. Polędwiczki są formowane na kształt naszego kotleta schabowego i smażone w panierce. Słyną z dużych rozmiarów – sam kotlet mocno wystaje poza hamburgerową bułkę.
13. Iowa – kanapka Maid-Rite. Jej nazwa pochodzi od sieci restauracji, z której się wywodzi. W bułce hamburgerowej znajduje się smażone mielone mięso z cebulką, piklowanym ogórkiem oraz musztardą i majonezem. Inna nazwa tej kanapki to loose meat sandwich. Mięso bowiem pozostaje luźne, przez co często wypada z bułki.
14. Kalifornia – tost z awokado. 90% amerykańskiej produkcji awokado pochodzi właśnie z Kalifornii, dlatego tam jest ono ekstremalnie popularne. Na pierwszym miejscu są bez wątpienia tosty z awokado, a na dalszych pozycjach guacamole, frytki z awokado czy liczne sałatki.
15. Kansas – grillowane żeberka. Kansas znajduje się w samym centrum USA. Szczególną popularnością cieszą się tu grillowane żeberka. Oczywiście muszą być pokryte kleistym sosem barbecue.
16. Kentucky – smażone udka kurczaka. Ta potrawa nie powinna być dla nikogo zaskoczeniem. Rozsławiona na cały świat przez sieć restauracji KFC.
17. Kolorado – Ostrygi Gór Skalistych. Wbrew nazwie, to nie prawdziwe ostrygi, a bycze jądra krojone na cienkie plasterki i smażone w głębokim tłuszczu. Potrawa ta cieszy się szczególną popularnością wśród rodzin ranczerskich.
18. Luizjana – Gumbo. Wracamy na Południe, gdzie mieszały się różne kultury w tym afrykańska, francuska i plemienia Choctaw. To właśnie im zawdzięcza swój początek to danie. Zazwyczaj składa się z mocno doprawionego bulionu, mięsa albo skorupiaków, środka zagęszczającego, a także warzyw z domieszką przypraw. Gumbo wyróżnia głębia smaku i różnorodność.
19. Maine – Lobster Roll. Maine to nieduży, ale piękny stan na północno-wschodnim krańcu USA. Homary są tu powszechne i niezwykle cenione. Stąd też narodziła się ta kanapka. W białej bułce zamyka się tyle kawałków ugotowanego homara, ile się tylko zmieści. Wszystko to bez żadnych dodatków, aby dać wybrzmieć homarowi.
20. Maryland – ciastka krabowe. Nadmorskim położeniem wyróżnia się także Maryland. Dlatego tutaj także królują owoce morza. Ciastka krabowe to w zasadzie bardziej kotleciki z mięsa kraba. Koniecznie należy je doprawić przyprawą Old Bay. Jest to mieszanka ziół i przypraw, która jest sprzedawana przez McCormick & Company i pierwotnie stworzona w Baltimore w stanie Maryland.
21. Massachusets – Clam Chowder. Ta zupa to symbol wschodniego wybrzeża. Zupa z małży zawiera oczywiście małże do tego warzywa, przede wszystkim cebulkę, ziemniaki, a czasem także soloną wieprzowinę. Ma kremową konsystencję.
22. Michigan – Mackinac Island Fudge. Te cukierki są słynne w całych Stanach. Najbliżej im do naszych krówek.
23. Minnesota – Tater Tot Hotdish. Minnesota to chłodny stan na północy USA. Nic dziwnego, że najpopularniejsze danie regionu jest rozgrzewające i sycące. Jest to rodzaj zapiekanki. Na jej wypełnienie składa się mielona wołowina z mieszanką warzyw z grzybami w kremowym sosie. Na to kładzie się tater tots, czyli starte ziemniaki uformowane w małe cylindry i smażone w głębokim tłuszczu.
24. Mississippi – smażona ryba. Życie tego stanu przez lata warunkowała rzeka o tej samej nazwie, która wyznacza jego granicę. Nic dziwnego, że ryby stanowią ważny składnik lokalnej diety.
25. Missouri – smażone ravioli. To danie może być dla wielu zaskoczeniem. Jest to amerykańskiego wersja włoskiego makaronu. Tutaj ravioli obtacza się w panierce i smaży na głębokim oleju. Tak przyrządzone podaje się z sosem marinara.
26. Montana – borówki. Oczywiście borówki nie są potrawą, ale są tak istotnym składnikiem w tym stanie, że nie mają konkurencji. Montana słynie z produkcji borówek i milionów sposobów na jej wykorzystanie. Tu znajdziemy najlepsze przetwory z borówek, a także ciasta i placki.
27. Nebraska – chili z bułeczką cynamonową. To połączenie może wydawać się egzotyczne, a jednak właśnie taki zestaw przez dziesięciolecia królował na szkolnych stołówkach Nebraski.
28. Nevada – koktajl z krewetek. Symbolem Nevady jest Las Vegas, a kulinarnym symbole tego miasta są bufety. Stąd zapewne popularność i tego dania.
29. New Hampshire – pączki z cydrem jabłkowym. New Hampshire to stan jabłek. Tutaj też znajduje się najstarszy, nieprzerwanie działający sad. Dlatego unikatową potrawą dla tego regionu są pączki z cydrem jabłkowym. Oczywiście sam cydr też jest wart uwagi.
30. New Jersey – cukierki Salt Water Taffy. Te cukierki powstały w Atlantic City. Są to miękkie, ciągnące się cukierki na bazie cukru. Nazwa może być myląca, bo tak na prawdę nie zawierają słonej wody.
31. Nowy Jork – nowojorska pizza. Tutaj nie mogło być innego dania. Nowojorska pizza to już legenda. Jej wyróżnikiem jest cienkie, chrupiące a zarazem elastyczne ciasto i ciągnący ser.
32. Nowy Meksyk – chili z zielonego chile. Chile to odmiana papryczek, które zrywa się zielone i z czasem dojrzewają do czerwonego koloru. Można je jeść w obu wariantach i te w zielonym kolorze stały się symbole stanu. To one stanowią podstawę zielonego chili.
33. Ohio – Polish Boy. Ta swojsko brzmiąco potrawa to rodzaj hot doga, który narodził się w Clevland w stanie Ohio. Jego podstawą jest polska kiełbasa w towarzystwie sosu barbecue, frytek i surówki colesław.
34. Oklahoma – Chicken Fried Steak. Nazwa tego dania może wprowadzać w błąd. Nie jest to bowiem kurczak, a befsztyk, z tym, że jest smażony jak kurczak w panierce. Najczęściej jest podawany z białym sosem.
35. Oregon – placek jeżynowy. W stanie Oregon opracowano nową odmianę jeżyny, która rozsławiła ten region. To z niej powstaje mnóstwo różnorodnych potraw, z których największym powodzeniem cieszy się placek jeżynowy.
36. Pennsylvania – Philly Cheesesteak. Ta kanapka pochodzi z Filadelfii. W podłużnej bułce pszennej podaje się dużą porcję cienko pokrojonych kawałków wołowiny wymieszaną z przesmażoną cebulą i papryką. Całość wieńczy ser lub sos serowy. Kanapkę wymyślili prawdopodobnie w latach 30. bracia Pat i Harry Olivieri z restauracji Pat’s King of Steaks.
37. Południowa Dakota – Chislic. To tradycyjne danie z czerwonego mięsa pokrojonego w kostkę i smażonego bądź grillowanego. Tradycyjnie jest robione z baraniny lub jagnięciny, ale też dziczyzny. Chislic serwuje się najczęściej jako przystawkę.
38. Południowa Karolina – Low-country Boil. Ta potrawka jest typowa dla tego regionu. Jest to mieszanka gotowanych krewetek, kiełbasy, ziemniaków i kukurydzy z dodatkiem aromatycznych przypraw. Tego dania nie znajdzie się nigdzie indziej.
39. Północna Dakota – zupa Knoephla czy też Knefla. Jest to kremowa zupa z ziemniakami i kurczakiem z dodatkiem domowych klusek. Co ciekawe narodziła się w Niemczech w środowisku rosyjskich imigrantów, a dopiero później wywędrowała do USA.
40. Północna Karolina – smażone zielone pomidory. To już danie kultowe, którego nazwa stała się tytułem książki i filmu. Smażone na głębokim tłuszczu najczęściej są podawane z sosem serowym.
41. Rhode Island – nadziewane małże. Rhode Island to malutki stan żyjący z darów oceanu. Dlatego małże cieszą się tam ogromną popularnością. Te nadziewane to prawdziwy przysmak.
42. Teksas – Barbecue. Wszystko co z grilla jest w Teksasie cenione. Barbecue jest wręcz symbolem tego stanu. Najchętniej grilluje się tu steki, hamburgery, żeberka i kurczaka.
43. Tennesse – Memphis Style Ribs. Grillowane żeberka cieszą się wielką popularnością w całych stanach. Tutaj jednak narodził się szczególny styl ich przyrządzania. Suchą mieszankę przypraw wciera się w mięso, a później grilluje.
44. Utah – Casserole Funeral Potatoes. Nazwa potrawy jest osobliwa – pogrzebowa zapiekanka z ziemniakami. Na szczęście nie jest to danie serwowane tylko na stypach. Główne składniki to hash browns, kurczak w kremowych sosie i ser.
45. Vermont – Maple Cream Pie. Ten placek celebruje największy spożywczy skarb stanu Vermont – syrop klonowy. Ciasto ma kremowe wypełnienie na bazie syropu właśnie z dodatkiem jajek i śmietany.
46. Wirginia – Smithfield Ham. Szynka Smithfield jest specyficzną formą wiejskiej szynki pochodzącą z miejscowości Smithfield. Szczególnie na świątecznych stołach nie może jej zabraknąć, gdzie podawana jest ciepło w plastrach.
47. Waszyngton – kurczak Teriyaki. Stan Waszyngton jest położony na zachodnim wybrzeżu. Ze względów geograficznych jest tam rozległa społeczność emigrantów z Azji, głównie Japonii, ale też Chin. To oni spopularyzowali sos Teriyaki. Stąd też właśnie w tym stanie kurczak Teriyaki jest jednym z ulubionych przysmaków.
48. Wisconsin – Cheese Curds. Stan Wisconsin w całym kraju słynie ze znakomitego nabiału. Stąd też popularność serowych kąsków. Są to głęboko smażone kawałki sera twarogowego, z którego robi się sery jak cheddar.
49. Wyoming – stek z bizona. Wyoming to jeden z górzystych stanów, w których stek z bizona jest uznawany za przysmak. Dla ludzi spoza USA jest to raczej kulinarna ciekawostka.
50. Zachodnia Wirginia – Pepperoni Rolls. Bezapelacyjnym zwycięzcą w ostatnim stanie jest rodzaj białej bułki wypiekanej z pepperoni w środku. Stanowi szalenie popularną przekąskę.
<!– Composite Start –>
<!– Composite End –>
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…