Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Proste i szybkie ciasto z makiem oraz cytrynową nutą

Jeśli szukasz przepisu na ciasto z makiem, repertuar jest znacznie szerszy niż tradycyjny makowiec. Ta propozycja jest lekko, pełna smaki i szybka w przyrządzeniu. Moje proste ciasto z makiem będzie idealne na wiosnę czy zbliżającą się Wielkanoc.

fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood

Makowiec to zdecydowanie najpopularniejsze ciasto z makiem. Trzeba jednak przyznać, że jest pracochłonne, a do tego może być dość ciężkie. Zresztą mi osobiście kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Na wiosnę oczekuję czegoś o zdecydowanie lżejszym wyrazie. Tu z pomocą przychodzi to proste ciasto z makiem oraz cytrynową nutą. Maku nie jest za dużo, wciąż jest jednak wyczuwalny i przyjemnie trzeszczy między zębami. Do tego doskonale komponuje się z cytrynowym posmakiem. Uwielbiam to ciasto z makiem za jego lekkość i wyjątkowy smak. Do tego jego przyrządzenie jest bardzo proste, a składniki łatwo dostępne. Można nawet powiedzieć, że jest to stosunkowo tanie ciasto. Nie przedłużając zatem bardziej, poznajcie przepis.

Przeczytaj także: Ciasto cytrynowe kwadraciki – przepis


PRZEPIS NA PROSTE CIASTO Z MAKIEM

1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 jajka
1/2 szklanki roztopionego masła
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki maku
sok z cytryny
lukier do polania

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i natłuść keksówkę.
  2. Utrzyj cukier z masłem. Dodawaj po jednym jajku i ucieraj dokładnie.
  3. Do masy dodawaj na przemian mąkę i mleko, ucierając cały czas. Na koniec dodaj proszek do pieczenia, sól, sok z cytryny i mak. Wymieszaj.
  4. Przelej ciasto do foremki i piecz ok. 35-40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź wykałaczką bądź cienkim nożem czy ciasto jest suche.
  5. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw ciasto w foremce na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij z keksówki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  6. Na koniec opcjonalnie można polać ciasto lukrem wedle dowolnego przepisu i posypać świeżo startą skórką z cytryny. Można też posypać jedynie cukrem pudrem.
Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

View Comments

  • Ciacho prezentuje się obłędnie! W tym roku jakoś tak nie czuję świąt, więc i tradycyjny makowiec u mnie nie zagości :) Ale takie cudo... kto wie :)

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

3 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

4 miesiące ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

6 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

6 miesięcy ago