Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Pancakes, czyli puszyste amerykańskie naleśniki. Oryginalny przepis

Pancakes z masłem i syropem klonowym to typowe śniadanie w USA. Można je zjeść w setkach jadłodajni, restauracji i kawiarni. Te puszyste amerykańskie naleśniki to jeden z symboli tamtejszej kuchni. Choć powstało wiele wariacji na ich temat, to klasyczne pancakes nie mogą się równać z żadnymi innymi.

 

Puszyste naleśniki, czyli pancakes to klasyczne danie kuchni amerykańskiej. Mogliście je widzieć w setkach filmów i seriali, jak „500 dni miłości”, „Dzień świstaka”, „Matylda”, „Nie wierzcie bliźniaczkom” czy w końcu komedii „Wujaszek Buck”, gdzie tytułowy bohater smaży gigantyczne naleśniki, które mają zastąpić tort urodzinowy. Tradycyjnie pancakes podawane są na śniadanie. Najczęściej serwowane są z masłem i syropem klonowym. Równie często zamiast masła podaje się je z chrupiącym bekonem. Kilka naleśników układa się jeden na drugim i dopiero na wierzchu kładzie boczek oraz polewa syropem. Na temat pancakes powstało też wiele wariacji. Przyrządza się je z owocami, przede wszystkim borówkami amerykańskimi, ale też truskawkami i bananami oraz czekoladą, masłem orzechowym bądź bitą śmietaną. Jednak to ich klasyczna wersja cieszy się największą popularnością. Puszystości pancake’om dodaje proszek do pieczenia. Poza tym składniki są identyczne, jak w przypadku znanych u nas placków. Są też równie łatwe do wykonania. Przekonajcie się sami. Poznajcie przepis na śniadaniowy klasyk kuchni amerykańskiej – tradycyjne pancakes.

Przeczytaj także: Scones – przepis na brytyjskie bułeczki. Idealne na śniadanie i podwieczorek


PRZEPIS NA KLASYCZNE PANCAKES

1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
2 jajka
1/4 szklanki stopionego masła

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, jajka oraz roztopione i ostudzone masło.
  3. Przelej płynne składniki do mąki i dobrze wymieszaj.
  4. Rozpuść masło na patelni. Smaż równej wielkości naleśniki z obu stron, aż będą złoto-brązowe.
  5. Układaj jedne na drugim i podawaj z syropem klonowym.


Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

View Comments

Recent Posts

3 niezawodne sałatki na grilla. Proste smaczne i uniwersalne

Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…

3 tygodnie ago

Gdzie kręcono serial „Yellowstone”?

Hitowy serial "Yellowstone" z Kevinem Costnerem w roli głównej opowiada o współczesnej rodzinie kowbojów. Duttonowie…

1 miesiąc ago

Kuchnia-laboratorium i barbicore w serialu „Lekcja chemii” z Brie Larson

Serial "Lekcja chemii" z Brie Larson w roli głównej to wciągająca opowieść o chemiczce, która…

1 miesiąc ago

Płytki typu Kit Kat w aranżacji kuchni i łazienki. Modne płytki 2024

Szukasz modnych płytek do kuchni lub łazienki? W 2024 roku warto sięgnąć po podłużne i…

1 miesiąc ago

Zajączek z serwetki – idealna ozdoba na wielkanocny stół

Chcesz oryginalnie i efektownie udekorować stół na wielkanocne śniadanie? Zajączek z serwetki to propozycja dla…

1 miesiąc ago

Domowy popcorn smakowy na trzy sposoby

Domowy popcorn to najlepsza przekąska na filmowy wieczór i nie tylko. Jeszcze lepszy jest popcorn…

2 miesiące ago