Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Pancakes, czyli puszyste amerykańskie naleśniki. Oryginalny przepis

Pancakes z masłem i syropem klonowym to typowe śniadanie w USA. Można je zjeść w setkach jadłodajni, restauracji i kawiarni. Te puszyste amerykańskie naleśniki to jeden z symboli tamtejszej kuchni. Choć powstało wiele wariacji na ich temat, to klasyczne pancakes nie mogą się równać z żadnymi innymi.

 

Puszyste naleśniki, czyli pancakes to klasyczne danie kuchni amerykańskiej. Mogliście je widzieć w setkach filmów i seriali, jak „500 dni miłości”, „Dzień świstaka”, „Matylda”, „Nie wierzcie bliźniaczkom” czy w końcu komedii „Wujaszek Buck”, gdzie tytułowy bohater smaży gigantyczne naleśniki, które mają zastąpić tort urodzinowy. Tradycyjnie pancakes podawane są na śniadanie. Najczęściej serwowane są z masłem i syropem klonowym. Równie często zamiast masła podaje się je z chrupiącym bekonem. Kilka naleśników układa się jeden na drugim i dopiero na wierzchu kładzie boczek oraz polewa syropem. Na temat pancakes powstało też wiele wariacji. Przyrządza się je z owocami, przede wszystkim borówkami amerykańskimi, ale też truskawkami i bananami oraz czekoladą, masłem orzechowym bądź bitą śmietaną. Jednak to ich klasyczna wersja cieszy się największą popularnością. Puszystości pancake’om dodaje proszek do pieczenia. Poza tym składniki są identyczne, jak w przypadku znanych u nas placków. Są też równie łatwe do wykonania. Przekonajcie się sami. Poznajcie przepis na śniadaniowy klasyk kuchni amerykańskiej – tradycyjne pancakes.

Przeczytaj także: Scones – przepis na brytyjskie bułeczki. Idealne na śniadanie i podwieczorek


PRZEPIS NA KLASYCZNE PANCAKES

1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
2 jajka
1/4 szklanki stopionego masła

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, jajka oraz roztopione i ostudzone masło.
  3. Przelej płynne składniki do mąki i dobrze wymieszaj.
  4. Rozpuść masło na patelni. Smaż równej wielkości naleśniki z obu stron, aż będą złoto-brązowe.
  5. Układaj jedne na drugim i podawaj z syropem klonowym.


Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

View Comments

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

3 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

4 miesiące ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

6 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

6 miesięcy ago