Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Krem paprykowo-pomidorowy. Przepis na aromatyczną zupę

Znudziła ci się klasyczna pomidorowa, albo po prostu szukasz nowych smaków? Ta zupa jest dla ciebie! To bogaty w smaku krem paprykowo-pomidorowy, który z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Świetnie się sprawdzi na letni obiad.


 

Zupy są zawsze dobrym pomysłem. Są lekkostrawne, a niektóre potrafią być bardzo sycące. Szczególną popularnością cieszą się ostatnimi czasy zupy-kremy. Uchodzą za nieco bardziej eleganckie niż klasyczna ogórkowa czy barszcz. Mają jednak też tę zaletę, że pozwalają osiągnąć głębszy, bardziej intensywny smak. Za to właśnie ja lubię je najbardziej. A jedną z moich ulubionych zup-kremów jest krem paprykowo-pomidorowy. Ma on wyjątkowo świeży, dobrze zbalansowany smak. Wyróżnia go kwaskowatość pomidorów, słodycz papryki, ale też jej ostrość. Zupa ta przywodzi na myśl kuchnię hiszpańską ale też włoską. Świetnie się sprawdza zwłaszcza latem. Ja najbardziej ją lubię podaną ze zgrillowaną ciabatą.



Zapraszam go gotowania. Poznajcie przepis na najlepszą zupę-krem.

PRZEPIS NA ZUPĘ KREM PAPRYKOWO-POMIDOROWY

3 czerwone papryki
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
1 szklanka bulionu
1/3 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz
śmietana

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj paprykę, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmaruj lekko oliwą. Piecz ok. 30 min. Skóra powinna być pomarszczona, a nawet zczerniała. Po wyjęciu z piekarnik włóż paprykę do foliowej torebki i szczelnie zamknij. Odczekaj kilkanaście minut. Następnie obierz paprykę ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Posiekaj cebulę i czosnek. Nalej do rondla oliwę i na rozgrzaną wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek i słodką paprykę oraz chili. Przemieszaj.
  3. Dodaj do garnka paprykę, pomidory z puszki oraz bulion. Duś ok. 15 min. Zblenduj zupę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wielbiciele ostrych potraw mogą dodać jeszcze chili.
  4. Zupę podawaj z kleksem śmietany, listkiem pietruszki lub bazylii i grzankami.

 



Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

View Comments

Recent Posts

Ranczo z serialu „Yellowstone” istnieje naprawdę. Dom z bali imponuje

Serial "Yellowstone" pokochali widzowie na całym świecie. Rodzinny dramat z wielkimi interesami i polityką w…

3 dni ago

Domy z bali wracają do łask. Na czym polega ich fenomen?

Domy z bali kojarzą się z czymś naturalnym i pierwotnym zarazem. Te współczesne są już…

3 tygodnie ago

3 niezawodne sałatki na grilla. Proste smaczne i uniwersalne

Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…

4 tygodnie ago

Gdzie kręcono serial „Yellowstone”?

Hitowy serial "Yellowstone" z Kevinem Costnerem w roli głównej opowiada o współczesnej rodzinie kowbojów. Duttonowie…

1 miesiąc ago

Kuchnia-laboratorium i barbicore w serialu „Lekcja chemii” z Brie Larson

Serial "Lekcja chemii" z Brie Larson w roli głównej to wciągająca opowieść o chemiczce, która…

1 miesiąc ago

Płytki typu Kit Kat w aranżacji kuchni i łazienki. Modne płytki 2024

Szukasz modnych płytek do kuchni lub łazienki? W 2024 roku warto sięgnąć po podłużne i…

1 miesiąc ago