Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Krem paprykowo-pomidorowy. Przepis na aromatyczną zupę

Znudziła ci się klasyczna pomidorowa, albo po prostu szukasz nowych smaków? Ta zupa jest dla ciebie! To bogaty w smaku krem paprykowo-pomidorowy, który z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Świetnie się sprawdzi na letni obiad.


 

Zupy są zawsze dobrym pomysłem. Są lekkostrawne, a niektóre potrafią być bardzo sycące. Szczególną popularnością cieszą się ostatnimi czasy zupy-kremy. Uchodzą za nieco bardziej eleganckie niż klasyczna ogórkowa czy barszcz. Mają jednak też tę zaletę, że pozwalają osiągnąć głębszy, bardziej intensywny smak. Za to właśnie ja lubię je najbardziej. A jedną z moich ulubionych zup-kremów jest krem paprykowo-pomidorowy. Ma on wyjątkowo świeży, dobrze zbalansowany smak. Wyróżnia go kwaskowatość pomidorów, słodycz papryki, ale też jej ostrość. Zupa ta przywodzi na myśl kuchnię hiszpańską ale też włoską. Świetnie się sprawdza zwłaszcza latem. Ja najbardziej ją lubię podaną ze zgrillowaną ciabatą.



Zapraszam go gotowania. Poznajcie przepis na najlepszą zupę-krem.

PRZEPIS NA ZUPĘ KREM PAPRYKOWO-POMIDOROWY

3 czerwone papryki
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
1 szklanka bulionu
1/3 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz
śmietana

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj paprykę, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmaruj lekko oliwą. Piecz ok. 30 min. Skóra powinna być pomarszczona, a nawet zczerniała. Po wyjęciu z piekarnik włóż paprykę do foliowej torebki i szczelnie zamknij. Odczekaj kilkanaście minut. Następnie obierz paprykę ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Posiekaj cebulę i czosnek. Nalej do rondla oliwę i na rozgrzaną wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek i słodką paprykę oraz chili. Przemieszaj.
  3. Dodaj do garnka paprykę, pomidory z puszki oraz bulion. Duś ok. 15 min. Zblenduj zupę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wielbiciele ostrych potraw mogą dodać jeszcze chili.
  4. Zupę podawaj z kleksem śmietany, listkiem pietruszki lub bazylii i grzankami.

 



Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

View Comments

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

3 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

4 miesiące ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

6 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

6 miesięcy ago