Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Jajka faszerowane w skorupkach – przepis

Jajka faszerowane i smażone w skorupkach to smaczna wariacja na temat typowych faszerowanych jaj. Są zdecydowanie ciekawsze, a do tego można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli szukasz przystawki na Wielkanoc, ale nie tylko, spróbuj tych smażonych faszerowanych jajek. Prosty przepis dla każdego.


 

Jajka faszerowane nie muszą być nudne, a na dodatek w galarecie. Zamiast nich lepiej zaserwować je w ciekawszej odsłonie. Proponuję wam smażone jajka faszerowane w skorupkach. Wyróżniają się zarówno sposobem przyrządzenia, jak i prezentacji. Do tego można je podawać na ciepło, tuż po zdjęciu z patelni, lub na zimno, jak kto woli. Wbrew obawom nie wymagają więcej pracy niż podobne przystawki. Jajka w skorupkach będą znakomitym pomysłem na Wielkanoc. Przy czym nie są zarezerwowane wyłącznie na wielkanocny stół. Doskonale sprawdzą się też na co dzień, np. na śniadanie bądź jako przekąska. Można je przygotować w większej ilości i wstawić do lodówki, a smażyć dopiero tuż przed spożyciem. Dla osób dbających o linię dobra wiadomość jest taka, że nawet bez smażenia dobrze się sprawdzają. Poznajcie przepis na najlepsze jajka faszerowane w skorupkach.

Przeczytaj także: Deviled eggs – przepis na faszerowane jajka z USA


PRZEPIS NA FASZEROWANE JAJKA W SKORUPKACH

6 dużych jaj
3 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka musztardy
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
bułka tarta
masło

  1. Włóż jajka do rondla i zalej zimną wodą. Ugotuj na twardo. Po ugotowaniu przełóż do lodowato zimnej wody.
  2. Ostrym nożem przekrój jajka w skorupkach na pół. Nie obawiaj się drobnych pęknięć przy linii cięcia.
  3. Małą łyżeczką usuń całe jajka ze skorupek. Pokrój jajka w kostkę i przełóż do miski.
  4. Drobno posiekaj pietruszkę i dodaj do jajek. Dodaj majonez i musztardę. Gdy chcesz obniżyć wartość kaloryczną potrawy, możesz pominąć ten krok. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  5. Jajeczną masę przełóż do skorupek, lekko upychając farsz, żeby nie wypadał.
  6. Rozpuść masło na patelni. Maczaj jajka stroną z farszem w bułce tartej i smaż na wolnym ogniu aż jajka przybiorą złotobrązowy kolor. Uważaj na pryskający tłuszcz. Zdejmij z patelni i podawaj na ciepło.


Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

4 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

5 miesięcy ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

7 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

7 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

7 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

7 miesięcy ago