Masz ochotę na coś słodkiego do codziennej kawy? To ciasto sprawdzi się idealnie. Miękkie wnętrz o delikatnym smaku z nutą cynamonu, przyjemnie kontrastuje z chrupiącą posypką. Do tego robi się je szybko i prosto – w sam raz na codzienną przekąską.
W weekendowe wypieki jesteśmy z reguły skłonni włożyć nieco więcej pracy. Tymczasem w te na co dzień już niekoniecznie. Wolimy, żeby były proste, szybkie, choć równie satysfakcjonujące w smaku. Wszystkie te zadania spełnia to ciasto. Jest to idealne ciasto do kawy z cynamonową nutą i chrupiącym wierzchem.
Przepis ten pochodzi z Nowej Szkocji – prowincji Kanady leżącej nad Atlantykiem. Prawdopodobnie narodził się w latach 80. i jest modyfikacją innego z podobnych ciast. Wszak tego typu ucierane ciasta są popularnym dodatkiem do kawy. Wielkim atutem tego przepisu, jest dodatek cynamonowej posypki, jak i cynamonu do środka ciasta, co sprawia, że smak jest bogatszy, a doznania z jedzenia ciekawsze.
Przeczytaj także: Proste i szybkie ciasto z makiem oraz cytrynową nutą
CYNAMONOWA POSYPKA:
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
CIASTO:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
113 g masła
1 szklanka cukru
2 duże jaja
1 szklanka maślanki
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…