Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Hash browns, czyli ziemniaki na śniadanie w amerykańskim stylu

Hash browns to amerykańska potrawa śniadaniowa. Jest to nic innego jak smażone ziemniaki, które najczęściej podaje się z jajkami sadzonymi i bekonem. Do pewnego stopnia można je porównać do naszych plasków ziemniaczanych, choć różnić między tymi daniami jest sporo.

fot. cookieandkate.com

Hash browns czy też hashed browns można przetłumaczyć, jako posiekane i brązowe. Chodzi tu oczywiście o ziemniaki. To właśnie je należy posiekać, a najlepiej zetrzeć na tarce i zbrązowić na patelni. W takiej postaci tworzą klasyczną śniadaniową potrawę kuchni amerykańskiej najczęściej serwowaną z jajkiem sadzonym i bekonem. Podobnych dań w różnych kuchniach świata jest całkiem sporo – od żydowskich latke, przez szwajcarskie rösti czy hiszpańskie tortilla de papas, po nasze placki ziemniaczane. Czym zatem wyróżniają się amerykańskie hash browns?

Przeczytaj także: Co Amerykanie jedzą na śniadanie? Od płatków po hash browns


Jak się narodziły hash browns?

Pierwsze pisane wzmianki o amerykańskich hash bronws pochodzą z początku XX wieku. Potrawa była jednak znana w USA już wcześniej, bo zapewne w latach 90 XIX w., a być może nawet i 30 XIX w. Z pełnej nazwy – hashed browns potatoes – szybko zrezygnowano, na rzecz jej skróconej wersji. Smażone ziemniaki najpierw podawano w jadłodajniach Nowego Jorku, a później całych Stanów.

Dlaczego ziemniaki? Jak się można było domyślić, były tanie i sycące. Zamiłowanie do kartofli przywiozło do USA wiele nacji: od Irlandczyków, przez Niemców, po Żydów. Zresztą w wielu europejskich krajach podawało się i podaje ziemniaki na śniadanie. Zatem ich obecność w amerykańskim śniadaniowym menu nie powinna nikogo dziwić. Sam koncept ich przyrządzenie nie jest szczególną nowością.

Różne wersje hash browns

Zapewne pierwsze wersje tej potrawy powstały, jako sposób na resztki ziemniaków z kolacji. Rano je po prostu drobno siekano i smażono na oleju. Dopiero później zaczęto używać surowych ziemniaków. Te albo drobno siekano albo tarto na tarce. Następnie jedynie z dodatkiem soli i pieprzu mocno rumieniono na patelni na klarowanym maśle. Czasem formowano je na patelni w rodzaj placków bądź pozwalano im zachować luźniejszą strukturę. Tak przyrządzone hash browns podawano z różnymi dodatkami. Taka wersja uchodzi dziś za klasyczną

fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood

Ze stanu Minnesota pochodzi przepis na brown creamed hashed potatoes. Tutaj potrzebne są ugotowane ziemniaki. Na żeliwnej patelni tworzy się sos z mleka, mąki i masła. Następnie wrzuca do niego pokrojone ziemniaki, a całość zapieka. Potrawa jest gotowa, gdy na wierzchu wytworzy się brązowa, chrupiąca skorupka.

W wielu przepisach z początku XX wieku można natknąć się na różnorodne wariacje dwóch powyższych wariacji. Współcześnie najczęściej wykonuje się hash browns z surowych, tartych ziemniaków, które przypominają wiórki. W sklepach są dostępne mrożone hash browns. Bywają one serwowane nie tylko na śniadania, ale także jako dodatek do hamburgerów, zamiast frytek. Można je ukształtować także w formę gofrów. Wystarczy wsypać do gofrownicy i odczekać stosowną ilość czasu.


PRZEPIS NA HASH BROWNS

3-4 średniej wielkości ziemniaki
3 łyżki klarowanego masła
sól i pieprz
odrobina słodkiej bądź ostrej papryki

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść je w misce z zimną wodą. Zamieszaj aż woda zrobi się mętna i ją odlej. Powtórz proces moczenia jeszcze raz – dzięki temu wytrąci się nadmiar skrobi. Na koniec odcedź dokładnie ziemniaki i wysusz na ręcznikach papierowych.
  2. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z masłem. Wyłóż ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Ewentualnie możesz dodać słodkiej lub ostrej papryki wedle uznania.
  3. Smaż mieszając co jakiś czas aż ziemniaki zrobią się złoto-brązowe. Powinno to zająć ok. 5-10 minut.

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

3 niezawodne sałatki na grilla. Proste smaczne i uniwersalne

Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…

3 tygodnie ago

Gdzie kręcono serial „Yellowstone”?

Hitowy serial "Yellowstone" z Kevinem Costnerem w roli głównej opowiada o współczesnej rodzinie kowbojów. Duttonowie…

1 miesiąc ago

Kuchnia-laboratorium i barbicore w serialu „Lekcja chemii” z Brie Larson

Serial "Lekcja chemii" z Brie Larson w roli głównej to wciągająca opowieść o chemiczce, która…

1 miesiąc ago

Płytki typu Kit Kat w aranżacji kuchni i łazienki. Modne płytki 2024

Szukasz modnych płytek do kuchni lub łazienki? W 2024 roku warto sięgnąć po podłużne i…

1 miesiąc ago

Zajączek z serwetki – idealna ozdoba na wielkanocny stół

Chcesz oryginalnie i efektownie udekorować stół na wielkanocne śniadanie? Zajączek z serwetki to propozycja dla…

1 miesiąc ago

Domowy popcorn smakowy na trzy sposoby

Domowy popcorn to najlepsza przekąska na filmowy wieczór i nie tylko. Jeszcze lepszy jest popcorn…

2 miesiące ago