Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Finger sandwiches, czyli eleganckie kanapeczki idealne na piknik….

Finger sandwiches to popularne w Wielkiej Brytanii i USA małe kanapeczki podawane zazwyczaj do popołudniowej herbatki i na podwieczorkach. Uchodzą za eleganckie, mimo iż są niezwykle proste w wykonaniu. Dla mnie to idealne przekąski na piknik i zwykłe spotkanie ze znajomymi.

 

Brytyjczycy słyną z obowiązkowej five o’clock, czyli popołudniowej herbatki. My nazwalibyśmy ten zwyczaj raczej podwieczorkiem, tym bardziej, że do herbaty zazwyczaj są podawane ciastka i kanapki. Te kanapki to tak zwane finger sandwiches bądź tea sandwiches. Pierwsza nazwa nawiązuje do ich niewielkich rozmiarów, druga do pory spożywania. Choć wykonane z powszechnie dostępnych produktów uchodzą za elegancką przekąskę. Dla mnie osobiście zdecydowanie lepiej niż do herbaty nadają się na piknik. Łatwo je bowiem spakować do pudełka na lunch, do ich jedzenia nie potrzebne są talerze i jedna wystarcza na dosłownie dwa kęsy, dzięki czemu nie są zapychające i można popróbować wielu rzeczy. Na to czym wypełnimy finger sandwiches jest niemal nieskończona ilość możliwości. Ja poniżej prezentuję wam pomysły na dwie wersje tych kanapek, które są proste i smakowite. Właśnie je lubię najbardziej. Dobra wiadomość jest taka, że można samemu stworzyć dowolne kompozycje smakowe.

Przeczytaj także: Kanapka BLT – amerykański klasyk

 


 

PRZEPIS NA FINGER SANDWICHES 1

biały chleb tostowy
serek kanapkowy typu Philadelphia
ogórek

koperek
gęsta śmietana
masło

  1. Posiekaj drobno koperek i wymieszaj razem z serkiem. Na każde 150 g serka należy użyć pęczek koperku i 1 łyżkę śmietany.
  2. Ogórek obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
  3. Jedną kromkę posmaruj grubą warstwą serka z koperkiem. Wyłóż całość pasterkami ogórka. Drugą kromkę posmaruj cienko masłem i przykryj nią drugą kromką.
  4. Odetnij skórki i przekrój na pół.

 

 

PRZEPIS NA FINGER SANDWICHES 1

chleb żytni razowy
serek kanapkowy typu Philadelphia
suszona żurawina
szynka z indyka
marmolada brzoskwiniowa
masło

  1. Serek wymieszaj z marmoladą i żurawiną. Na każde 150 g serka należy użyć garści żurawiny i dwóch łyżek marmolady.
  2. Na jednej kromce rozsmaruj serek z żurawiną, nałóż na wierzch plasterki indyka. Drugą kromkę posmaruj cienko masłem i przykryj całość.
  3. Odkrój skórki i przekrój na pół.

 


Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

4 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

5 miesięcy ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

7 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

7 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

7 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

7 miesięcy ago