Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Domowy popcorn smakowy na trzy sposoby

Domowy popcorn to najlepsza przekąska na filmowy wieczór i nie tylko. Jeszcze lepszy jest popcorn smakowy. Łatwo go zrobić samemu i nie znudzi się tak szybko jak ten podstawowy. Zobaczcie, jak zrobić popcorn karmelowy, o smaku curry oraz popcorn serowy.

 

Popcorn to niezastąpiona przekąska podczas oglądania filmów i telewizji. Zwykły popcorn może się jednak szybko znudzić. Dlatego warto nieco urozmaicić jego smak. Domowy popcorn o smaku karmelu, curry bądź parmezanu będzie świetną przekąską nie tylko na wieczór filmowy. Można go podać na niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi czy piknik. Największą jednak zaletą tej domowej przekąski jest łatwość wykonania – popcorn smakowy zawsze się udaje. Trudno też znaleźć osobę, której by nie smakował. Moim osobistym faworytem jest popcorn karmelowy, gdzie smak słodki miesza się z nutą słonego. Podoba mi się też przyjemna chrupkość karmelu. Poznajcie wszystkie trzy smakowe propozycje i wybierzcie swojego faworyta.

Przepis na popcorn karmelowy

Najpierw przygotuj popcorn bez żadnych dodatków. W tym celu rozgrzej w rondlu bądź głębokiej patelni olej. Wsyp odpowiednią dla siebie ilość popcornu i nałóż przykrywkę. Gdy kukurydza przestanie strzelać, popcorn jest gotowy.

Do wykonania popcornu z karmelem potrzebny jest jedynie cukier, najlepszy będzie trzcinowy, ala może być też biały oraz odrobina soli. Do garnka o grubym dnie należy wsypać 150 g cukru. Jeśli popcornu jest bardzo dużo, możesz zwiększyć ilość cukru. Dodaj odrobinę soli oraz wodę i postaw garnek na ogniu. Poczekaj aż cukier się roztopi i przybierze złocisty odcień. Zestaw z ognia. Wsyp popcorn do dużego naczynia i wylej na niego cały karmel. Wymieszaj dokładnie. Następnie przełóż całość na blachę wyłożoną nieprzywierającym papierem. Gdy całość ostygnie, a karmel stanie się chrupki, popcorn jest gotowy.

Przepis na popcorn curry

Włóż go garnka ok. 150 g masła, 2 łyżeczki sproszkowanego curry oraz ok. 1/4 łyżeczki soli. Rozpuść masło i mieszaj całość energicznie. Gdy masło zacznie się pienić, zestaw z ognia. Umieść przygotowany wcześniej popcorn w dużym naczyniu i polej go rozpuszczonym masłem z curry. Od razu zacznij całość energicznie mieszać. Odstaw popcorn curry na co najmniej kilkanaście minut. Po tym czasie jest już gotowy do jedzenia.

Przepis na popcorn serowy

W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy masło, ok. 2-3 łyżek. Dodajemy do niego starty parmezan, ewentualnie przyprawy. Z parmezanem dobrze się komponuje rozmaryn. Całość mieszamy i dodajemy do gotowego popcornu tuż po jego ugotowaniu zanim jeszcze wyjmiemy go z garnka. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę pokrytą papierem. Zostawimy do ostygnięcia.

 

 

Photos © Anna Oporska / Learning from Hollywood

 

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

View Comments

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

3 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

4 miesiące ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

6 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

6 miesięcy ago