Dekoracja stołu ze świeżych owoców to świetny sposób na letnie nakrycie. Będzie wyglądać naturalnie, bezpretensjonalnie, świeżo i szalenie apetycznie. Dekoracje z owoców doskonale się sprawdzą zarówno na zewnątrz, jak i w domu. Te nakrycia stołu was zainspirują.
Szczególnie latem odchodzimy od wymyślnych dekoracji stołu. W zamian kierujemy się ku bardziej naturalnym i świeżym ozdobom. Czy może coś lepiej spełniać te kryteria niż owoce? Stanowią one idealne dopełnienie letniej aranżacji stołu. Odpowiednio ułożone zastąpią stroik, bukiet kwiatów i wszelkie inne dekoracje. Poniżej zebrałam garść inspiracji z owocami w roli głównej.
Przeczytaj także: Bieżnik na stół czy obrus – na co się zdecydować?
Na wstępie należy zaznaczyć, że nie chodzi tu o rzeźbienie w owocach, czyli popularny carving, czy tworzenie z nich misternych kompozycji na jeszcze bardziej misternych paterach. Jeśli na myśl o dekoracjach stołu z owoców przychodzą wam na myśl dekadenckie martwe natury holenderskie, to także nie jest ten kierunek. Żeby nakrycie stołu wyglądało efektownie, kluczowe są naturalność, elegancja i umiar. Z tych względów nie należy przesadzać ani z ilością, ani poziomem skomplikowania aranżacji.
Pierwszym krokiem jest wybór rodzaju owoców, jakie chcemy wykorzystać do dekoracji stołu. Najlepiej ograniczyć się do jednego gatunku. Szczególnie atrakcyjnie na stole prezentują się cytrusy – cytryny, limonki czy pomarańcze. Równie popularne są swojskie jabłka. Jednak zdecydowanie prym w nakryciach stołów odgrywają egzotyczne owoce, jak ananasy i kokosy, przy czym te ostatnie najlepiej wyglądają rozcięte na pół odsłaniając wnętrze.
Owocami można udekorować stół na kilka sposobów. Jednym z najprostszych jest po prostu ułożenie ich w centralnej części stołu. Mogą leżeć bezpośrednio na obrusie, bądź liściach. Druga opcja to ułożenie na prostym, najlepiej jednokolorowym naczyniu, np. paterze lub misie. Jeśli zależy nam na bezpretensjonalności, lepsze będzie drewniane naczynie bądź deska, najlepiej o nieregularnych brzegach.
Inna opcja na wyeksponowanie owoców na stole to ułożenie ich w szklanych naczyniu. Szczególnie dobrze się sprawdzają wysokie wazony z gładkiego szkła o formie walca. Można dodatkowo napełnić je wodą i dołożyć kwiaty. Owoce będą się też pięknie prezentowały przekrojone na pół bądź pokrojone w plasterki.
Pojedyncze owoce można też położyć na talerzykach gości. Jest to prosty sposób na urozmaicenie nakrycia. Do tego można do nich dołączyć wizytówki z imionami gości.
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…