Ciasto cytrynowe to dość popularny wypiek. Przeważnie przybiera postać biszkoptu bądź ciasta ucieranego o smaku cytrynowym. Kwadraciki są inne – na kruchym spodzie mamy kremową warstwę o bogatym smaku. Sam przepis jest prosty, a wykonanie szybkie i bezproblemowe. W zamian mamy smaczne i zaskakujące ciasto.
Cytrynowe kwadraciki to ciasto składające się z dwóch warstw – kruchego spodu i kremowej góry. Obie warstwy się znakomicie uzupełniają i równoważą. Za smak odpowiada warstwa górna. Tam łączą się słodycz i kwaskowość cytryny. Nie obawiajcie się jednak – nie jest to ciasto kwaśne. Choć jest w nim całkiem sporo soku z cytryny to został on zrównoważony równie pokaźną ilością cukru. Dzięki temu mamy idealną równowagą smaków. Przepis ten narodził się w USA i jest pochodną amerykańskich placków. W oryginale nazywa się lemon bars. Gotowe ciasto kroi się bowiem w kwadraty bądź prostokąty. Poznajcie przepis na to wyjątkowe ciasto i rozkruszajcie się jego ciekawym smakiem.
Przeczytaj także: Ciasto marchewkowe – przepis
Kruchy spód:
225 g masła
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/8 soli
Masa cytrynowa:
6 dużych jaj
2 1/2 szklanki cukru
1 szklanka soku z cytryny
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 szklanka mąki
Beth Dutton to najwyrazistsza bohaterka serialu "Yellowstone". Córka największego ranczera z Montany mówi co jej…
Serial "Yellowstone" pokochali widzowie na całym świecie. Rodzinny dramat z wielkimi interesami i polityką w…
Domy z bali kojarzą się z czymś naturalnym i pierwotnym zarazem. Te współczesne są już…
Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…
Hitowy serial "Yellowstone" z Kevinem Costnerem w roli głównej opowiada o współczesnej rodzinie kowbojów. Duttonowie…
Serial "Lekcja chemii" z Brie Larson w roli głównej to wciągająca opowieść o chemiczce, która…