Ciasto cytrynowe to dość popularny wypiek. Przeważnie przybiera postać biszkoptu bądź ciasta ucieranego o smaku cytrynowym. Kwadraciki są inne – na kruchym spodzie mamy kremową warstwę o bogatym smaku. Sam przepis jest prosty, a wykonanie szybkie i bezproblemowe. W zamian mamy smaczne i zaskakujące ciasto.
Cytrynowe kwadraciki to ciasto składające się z dwóch warstw – kruchego spodu i kremowej góry. Obie warstwy się znakomicie uzupełniają i równoważą. Za smak odpowiada warstwa górna. Tam łączą się słodycz i kwaskowość cytryny. Nie obawiajcie się jednak – nie jest to ciasto kwaśne. Choć jest w nim całkiem sporo soku z cytryny to został on zrównoważony równie pokaźną ilością cukru. Dzięki temu mamy idealną równowagą smaków. Przepis ten narodził się w USA i jest pochodną amerykańskich placków. W oryginale nazywa się lemon bars. Gotowe ciasto kroi się bowiem w kwadraty bądź prostokąty. Poznajcie przepis na to wyjątkowe ciasto i rozkruszajcie się jego ciekawym smakiem.
Przeczytaj także: Ciasto marchewkowe – przepis
Kruchy spód:
225 g masła
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/8 soli
Masa cytrynowa:
6 dużych jaj
2 1/2 szklanki cukru
1 szklanka soku z cytryny
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 szklanka mąki
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…