Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Chlebek bananowy – najlepszy przepis

Chlebek bananowy to jedna z najlepszych przekąsek, jakie istnieją. Jest słodki, ale nie za bardzo, sycący, ale nie ciężki i zwyczajnie pyszny. Ten przepis na chlebek bananowy wygrywa ze wszystkimi innymi. Jest wyjątkowo prosty i zawsze się udaje, bez wyjątków. Przekonajcie się sami. Zapraszam do pieczenia.

 

Chlebek bananowy to nic innego jak bananowe ciasto upieczone w keksówce. Wyglądem przypomina chleb razowy, stąd nazwa. Prawdopodobnie jest to jedno ze zdrowszych ciast. Cukru jest w nim stosunkowo niewiele, a dodatkowej słodyczy dostarczają w naturalny sposób banany, które są najważniejszym składnikiem tego wypieku. To one zapewniają niepowtarzalny smak. Miłośnicy bakali mogą do ciasta dodać także orzechy i rodzynki. Ja jednak najbardziej lubię wersję podstawową, gdzie główną nutę smakową wyznaczają banany i ich smak może w pełni wybrzmieć.

Chlebek bananowy to znakomita przekąska. Często zabieram go ze sobą do pracy i jem na drugie śniadanie. Idealnie nadaje się na piknik, jak i do popołudniowej kawy czy herbaty. Można go jeść samemu, jak i z lodami. Co nie mniej istotne, jest bardzo prosty do zrobienia i długo zachowuje świeżość. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na najlepszy chlebek bananowy. Zapraszam do pieczenia.


 

PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY

3-4 duże dojrzałe banany
230 g mąki
150 g cukru
2 duże jajka
113 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj foremkę, natłuść jej wnętrze i ewentualnie wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Masło rozpuść i ostudź.
  3. Banany rozgnieć dobrze widelcem. Dodaj do nich lekko roztrzepane jajka, masło oraz wanilię. Za pomocą drewnianej łyżki lub gumowej szpatułki lekko wymieszaj do połączenia składników.
  4. Dodaj pozostałe suche składniki. Lekko wymieszaj. Ciasto powinno być kleiste i mieć grudki. Nie powinno mieć zbyt gładkiej konsystencji, dlatego wystarczy tylko delikatne przemieszanie.
  5. Przełóż ciasto do foremki i piecz przez ok. 55-60 min. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy jest suche w środku.


Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Met Gala 2024: temat przewodni, goście, gdzie oglądać?

Meta Gala 2024 tradycyjnie odbędzie się w pierwszy poniedziałek maja, który w tym roku wypada…

2 dni ago

Met Gala — czym jest? Historia najważniejszego wydarzenia modowego na świecie

Met Gala to bezspornie najważniejsze wydarzenie w świecie mody, porównywalne do filmowych Oscarów. Odbywa się…

3 dni ago

Garderoba Beth z serialu „Yellowstone”. Styl country w nowoczesnym wydaniu

Beth Dutton to najwyrazistsza bohaterka serialu "Yellowstone". Córka największego ranczera z Montany mówi co jej…

3 dni ago

Ranczo z serialu „Yellowstone” istnieje naprawdę. Dom z bali imponuje

Serial "Yellowstone" pokochali widzowie na całym świecie. Rodzinny dramat z wielkimi interesami i polityką w…

6 dni ago

Domy z bali wracają do łask. Na czym polega ich fenomen?

Domy z bali kojarzą się z czymś naturalnym i pierwotnym zarazem. Te współczesne są już…

3 tygodnie ago

3 niezawodne sałatki na grilla. Proste smaczne i uniwersalne

Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…

4 tygodnie ago