Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Chlebek bananowy – najlepszy przepis

Chlebek bananowy to jedna z najlepszych przekąsek, jakie istnieją. Jest słodki, ale nie za bardzo, sycący, ale nie ciężki i zwyczajnie pyszny. Ten przepis na chlebek bananowy wygrywa ze wszystkimi innymi. Jest wyjątkowo prosty i zawsze się udaje, bez wyjątków. Przekonajcie się sami. Zapraszam do pieczenia.

 

Chlebek bananowy to nic innego jak bananowe ciasto upieczone w keksówce. Wyglądem przypomina chleb razowy, stąd nazwa. Prawdopodobnie jest to jedno ze zdrowszych ciast. Cukru jest w nim stosunkowo niewiele, a dodatkowej słodyczy dostarczają w naturalny sposób banany, które są najważniejszym składnikiem tego wypieku. To one zapewniają niepowtarzalny smak. Miłośnicy bakali mogą do ciasta dodać także orzechy i rodzynki. Ja jednak najbardziej lubię wersję podstawową, gdzie główną nutę smakową wyznaczają banany i ich smak może w pełni wybrzmieć.

Chlebek bananowy to znakomita przekąska. Często zabieram go ze sobą do pracy i jem na drugie śniadanie. Idealnie nadaje się na piknik, jak i do popołudniowej kawy czy herbaty. Można go jeść samemu, jak i z lodami. Co nie mniej istotne, jest bardzo prosty do zrobienia i długo zachowuje świeżość. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na najlepszy chlebek bananowy. Zapraszam do pieczenia.


 

PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY

3-4 duże dojrzałe banany
230 g mąki
150 g cukru
2 duże jajka
113 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj foremkę, natłuść jej wnętrze i ewentualnie wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Masło rozpuść i ostudź.
  3. Banany rozgnieć dobrze widelcem. Dodaj do nich lekko roztrzepane jajka, masło oraz wanilię. Za pomocą drewnianej łyżki lub gumowej szpatułki lekko wymieszaj do połączenia składników.
  4. Dodaj pozostałe suche składniki. Lekko wymieszaj. Ciasto powinno być kleiste i mieć grudki. Nie powinno mieć zbyt gładkiej konsystencji, dlatego wystarczy tylko delikatne przemieszanie.
  5. Przełóż ciasto do foremki i piecz przez ok. 55-60 min. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy jest suche w środku.


Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

3 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

4 miesiące ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

6 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

6 miesięcy ago