Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Zdrowe przekąski na wieczór filmowy. 8 prostych przepisów

Sezon jesienno-zimowy dla mnie zawsze oznacza wieczory filmowe spędzone w domu. Dlatego specjalnie na te nadchodzące seanse przygotowałam zestawienie zdrowych przekąsek, które można przegryzać bez poczucia winy. Spróbujcie wszystkich.

Jesień i zima to sezon filmowych wieczorów. Zasiadamy do nich sami bądź w towarzystwie. Czasem oglądamy filmy, czasem seriale. Jednak niemal jedno jest pewne – prędzej lub później nabieramy w trakcie seansów ochoty na przekąski. Nic złego się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas będą to chipsy bądź ciastka. Co jednak, jeśli taki scenariusz będzie się powtarzał kilka bądź kilkanaście razy w miesiącu? Niestety tego typu przekąski nie służą ani naszemu zdrowiu, ani rozmiarowi talii. Dlatego mam dla was kilka wypróbowanych zdrowych przekąsek na wieczór filmowy, które z powodzeniem zastąpią chipsy, popcorn, krakersy, ciastka i inne jedzenie pełne pustych kalorii, cukru i nasocynocyh tłuszczów.

Przeczytaj także: 8 szybkich i pysznych przekąsek na przyjęcia

Jakie zdrowe przekąski na wieczór filmowy?

Jakie powinny być przekąski na wieczór filmowy? Wydaje się, że przede wszystkim chrupiące. Takie w końcu są najczęściej wybierane podczas seansów chipsy, popcorn czy nachosy. Ponadto powinny być satysfakcjonujące, wyraziste i pełne smaku. Tych cech szukamy zarówno w zdrowych, jak i niezdrowych przekąskach podczas filmowych wieczorów. Warto więc w pierwszej kolejności rozejrzeć się za świeżymi owocami i warzywami, które dostarczają nam takich wrażeń. Mogą to być marchew, seler czy jabłka. Same w sobie będą stanowić doskonałą przekąskę, wystarczy je pokroić i chrupać.

Przeczytaj także: Pomysły na wieczór filmowy. Jakie filmy, przekąski, drinki?

Dobre przekąski na filmowy wieczór powinny być ponadto nieduże, najlepiej na jeden bądź dwa kęsy. Nie powinny też wymagać używania sztućców – w końcu cała nasza uwaga i tak się koncentruje na ekranie. Dlatego choćby w moim przekonaniu odpadają wszelkie sałatki.

Kolejna szalenie istotna rzecz to zawartość cukru i tłuszczów. Zdrowe przekąski powinny być lekkie, bez sztucznie dodawanego cukru. Nie powinny być smażone w głębokim tłuszczu, a po ich zjedzeniu nie powinniśmy się czuć ciężko.

Skoro już wiemy, czego oczekujemy od zdrowych przekąsek na wieczór filmowy, czas przystąpić do działania. Poniższe przepisy nie dość, że są naprawdę zdrowe, to jeszcze proste do przyrządzenia.

8 zdrowych przekąsek na wieczór filmowy


1. Chrupki z ciecierzycy

Chrupki z ciecierzycy doskonale zaspokajają potrzebę chrupania w czasie seansów filmów. Przy czym możemy je jeść niemal bezkarnie w przeciwieństwie do chipsów czy solonych orzeszków. Do tego można je dowolnie przyprawić, wszystko zależy od naszych kubków smakowych.

Przepis na chrupki z ciecierzycy:

Niezależnie od tego, czy mamy ciecierzycę samodzielnie ugotowaną, czy z puszki, musimy ją dokładnie osuszyć. Przy czym tę z puszki należy najpierw wypłukać. Następnie wysypujemy na blachę i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 8-10 minut, aby ją dodatkowo wysuszyć. Po tym czasie wyjmujemy blachę. Ciecierzycę polewamy odrobiną oliwy, delikatnie oprószamy mąką ziemniaczaną i wybranymi przyprawami. Ja dodałam jedynie sól, paprykę słodką i ostrą oraz odrobinę czosnku granulowanego. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut. Co mniej więcej 10 minut należy przemieszać ciecierzycę. Jeśli lubimy bardzo chrupką, można piec nieco dłużej, jeśli nie – nieco krócej.


2. Kulki z tuńczyka

Kulki z tuńczyka to nie tylko zdrowa przekąska na wieczór filmowy, ale jednocześnie przekąska, która zaspokoi pragnienia łasuchów na coś bardziej sycącego. Kulki można uformować malutkie, jak i nieco większe. Najlepiej podawać je na zimno z wybranym sosem.

Przepis na kulki z tuńczyka:

Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (można też użyć w oleju, wówczas pomiń olej i majonez), 1 mała cebula, 2 zmielone ząbki czosnku, ok. 1/4 szklanki mąki, 2 jajka, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka soku z cytrynu, garść posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz.

Podsmaż posiekaną cebulkę na patelni. Gdy ostygnie, połącz wszystkie składniki w misce. Masa powinna przypominać tę na kotlety mielone, ale będzie luźniejsza. Uformuj małe kulki i połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut. Można je jeść na ciepło, jak i na zimno.


3. Domowe tzatziki

Właśnie z domowym sosem tzatziki jadłabym kulki z tuńczyka z powyższego punktu i nie tylko. Tzatziki doskonały dip do świeżych warzyw, wędlin czy krakersów. Uwielbiam z nim jeść pokrojoną marchew w czasie seansów filmowych. Jak dla mnie jest to sos o ciekawszym smaku do takich celów niż klasyczny hummus.

Przepis na domowe tzatziki:

Wymieszaj razem: kubek jogurtu greckiego, 1 starty na trace ogórek sałatkowy, 2 zmielone ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, garść posiekanego koperku, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Na wierzch warto wylać kilka kropel dobrej oliwy. (Uwaga: w moim sosie brakuje koperku, nie popełniajcie tego błędu – dodawajcie koperek!)


4. Talarki z łososiem i awokado

Ta przekąska z powodzeniem mogłaby trafić na eleganckie przyjęcie. To coś na jeden kęs, co zaspokaja potrzebę chrupania, w połączeniu z głębią smaku. Za chrupkość odpowiada ogórek, a za smak awokado z łososiem. Jest to jedna z tych przekąsek na wieczór filmowy, która zaspokoi nieco bardziej wyrafinowane podniebienia.

Przepis na talarki z łososiem i awokado:

Ogórek sałatkowy dokładnie umyj i pokrój w dość grube talarki. Obierz awokado i rozgnieć z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny. Opcjonalnie można dodać ostrej papryki. Posmaruj talarki ogórków masą z awokado. Na wierzchu ułóż kawałek wędzonego łososia. Całość delikatnie oprósz ostrą papryką.


5. Czerwona salsa

Gotowe salsy czy sosy do chipsów i nachosów są pełne konserwantów, soli i cukru. Dlatego zamiast kupować gotową, lepiej zrobić własną, która będzie pełna zdrowia i smaku. Jest to jedna z tych przekąsek, za którą zawsze się rozglądam podczas filmowych wieczorów.

Przepis na czerwoną salsę:

Puszkę pokrojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, małą cebulę, garść kolendry lub natki pietruszki, małą jalapeño, zieloną papryczkę chili wrzuć do blendera. Dodaj sok z połowy cytryny lub limonki, sól i zblenduj. Możesz zblednować na zupełnie gładką masę bądź nieco grudkowatą. Ja preferuję coś pomiędzy.


6. Chipsy z tortilli

Idealnym partnerem dla powyższej salsy są chipsy z tortilli. Jest to jedna z tych rzeczy, którą można chrupać bez końca. Są one o niebo zdrowsze niż kupne nachosy i doskonale pasują na wieczór filmowy.

Przepis na chipsy z tortilli:

Dowolną tortillę – pszenną, kukurydzianą lub pełnoziarnistą – pokrój w trójkąty lub zbliżone kształty w dużej misce delikatnie skrop oliwą i wybranymi przyprawami. Ja wybrałam jedynie sól, pieprz i słodką paprykę. Całość wymieszaj, tak aby każdy kawałek pokrył się mieszanką oliwy i przypraw. Rozłóż tortille na blasze tak, aby na siebie nie zachodziły. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5-8 minut. Uważaj, żeby nie spiekły się za bardzo. Gotowe.


7. Bananowe kąski z czekoladą

Szczerze mówiąc, jeśli ktoś ma ochotę na słodką ale zdrową przekąskę, powinien po prostu sięgnąć po dowolny owoc, ewentualnie suszone owoce. Czasem jednak potrzebujemy czegoś ekstra, nutkę dekadencji. Wtedy sięgam po bananowe kąski z czekoladą. Ich zrobienie jest banalnie proste.

Przepis na bananowe kąski z czekoladą:

Na jednego banan potrzeba mniej więcej połowę tabliczki czekolady, ja wybrałam z zawartością 70 proc. kakao. Czekoladę z łyżką masła należy rozpuścić w rondelku. Banana kroimy w talarki, a następnie połowę zanurzamy w czekoladzie. Odłóż talarki na papier do pieczenia i wstaw na co najmniej kilkanaście do lodówki.


8. Frytki z cukinii

To jeden z tych przepisów, które można jeść jako przekąskę i danie główne. Doskonale się komponuje zarówno z czerwoną salsą, jak i tzatzikami umieszczonymi powyżej. Jak dla mnie, gdy pojawiają się frytki z cukinii na stole, nie potrzebuję żadnych innych przekąsek na filmowy wieczór.

Przepis na frytki z cukinii >>

<!– Composite Start –>

<!– Composite End –>

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

4 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

5 miesięcy ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

7 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

7 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

7 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

7 miesięcy ago