Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Świąteczne ciasteczka – Cranberry Noel wg przepisu Marthy Stewart

Boże Narodzenie kojarzy się przede wszystkim z pierniczkami. Jednak tradycyjnych przepisów na ciasteczka jest znacznie więcej. Wśród nich są kruche Cranberry Noels z żurawiną i pistacjami, które spopularyzowała Martha Stewart. Zdecydowanie są warte uwagi. 

 

 

Świąteczne ciasteczka zazwyczaj kojarzą się z korzennymi przyprawami i lukrowanymi dekoracjami. Są też jednak i takie, które są pozbawione tych elementów. Doskonałym przykładem są ciasteczka znane pod nazwą Cranberry Noel, co w dosłownym tłumaczenie oznacza tyle co świąteczna żurawina. Wywodzą się one z kuchni angielskiej i jakiś czas temu zostały spopularyzowane w USA przez Marthę Stewart. Są to po prostu kruche, maślane ciasteczka z tytułową żurawiną i pistacjami. Prezentują się i smakują doskonale, a przy tym nie są zbyt skomplikowane. Martha Stewart sugeruje, że pistacje można zamienić pekanami, ale w oryginalnej wersji są zdecydowanie bardziej świąteczne.

Szykując się do przyrządzenia tych ciasteczek, należy kupić prawdziwe, 80-proc. masło. Lepiej unikać wszelkich wyrobów masłopodobnych, jak i tych rekomendowanych do pieczenia. Ponadto samo ciasto najlepiej przygotować wcześniej, aby miało możliwość porządnie się schłodzić w lodówce.

Przeczytaj także: Ciasteczka na prezent. Najlepsze chocolate chip cookies


PRZEPIS NA CRANBERRY NOEL

200 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
1 łyżka mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 łyżeczki soli
50 g suszonej żurawiny
50 gram pistacji

  1. Żurawinę i pistacje drobno posiekaj.
  2. Miękkie, ale jeszcze zimne masło przełóż do miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Ucieraj mikserem. Następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie zagnieć.
  3. Ciasto podziel na dwie części. Z każdej uformuj wałek o średnicy ok. 4 cm. Zawiń je szczelnie w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
  4. Ciasto powinno być twarde. Powinno być w lodówce co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wyjmij ciasto, rozwiń z foli i krój w plasterki ok. 0,5 cm bardzo ostrym nożem. Ułóż ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz 10 min.


Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

3 niezawodne sałatki na grilla. Proste smaczne i uniwersalne

Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…

3 tygodnie ago

Gdzie kręcono serial „Yellowstone”?

Hitowy serial "Yellowstone" z Kevinem Costnerem w roli głównej opowiada o współczesnej rodzinie kowbojów. Duttonowie…

1 miesiąc ago

Kuchnia-laboratorium i barbicore w serialu „Lekcja chemii” z Brie Larson

Serial "Lekcja chemii" z Brie Larson w roli głównej to wciągająca opowieść o chemiczce, która…

1 miesiąc ago

Płytki typu Kit Kat w aranżacji kuchni i łazienki. Modne płytki 2024

Szukasz modnych płytek do kuchni lub łazienki? W 2024 roku warto sięgnąć po podłużne i…

1 miesiąc ago

Zajączek z serwetki – idealna ozdoba na wielkanocny stół

Chcesz oryginalnie i efektownie udekorować stół na wielkanocne śniadanie? Zajączek z serwetki to propozycja dla…

1 miesiąc ago

Domowy popcorn smakowy na trzy sposoby

Domowy popcorn to najlepsza przekąska na filmowy wieczór i nie tylko. Jeszcze lepszy jest popcorn…

2 miesiące ago