Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Świąteczne ciasteczka – Cranberry Noel wg przepisu Marthy Stewart

Boże Narodzenie kojarzy się przede wszystkim z pierniczkami. Jednak tradycyjnych przepisów na ciasteczka jest znacznie więcej. Wśród nich są kruche Cranberry Noels z żurawiną i pistacjami, które spopularyzowała Martha Stewart. Zdecydowanie są warte uwagi. 

 

 

Świąteczne ciasteczka zazwyczaj kojarzą się z korzennymi przyprawami i lukrowanymi dekoracjami. Są też jednak i takie, które są pozbawione tych elementów. Doskonałym przykładem są ciasteczka znane pod nazwą Cranberry Noel, co w dosłownym tłumaczenie oznacza tyle co świąteczna żurawina. Wywodzą się one z kuchni angielskiej i jakiś czas temu zostały spopularyzowane w USA przez Marthę Stewart. Są to po prostu kruche, maślane ciasteczka z tytułową żurawiną i pistacjami. Prezentują się i smakują doskonale, a przy tym nie są zbyt skomplikowane. Martha Stewart sugeruje, że pistacje można zamienić pekanami, ale w oryginalnej wersji są zdecydowanie bardziej świąteczne.

Szykując się do przyrządzenia tych ciasteczek, należy kupić prawdziwe, 80-proc. masło. Lepiej unikać wszelkich wyrobów masłopodobnych, jak i tych rekomendowanych do pieczenia. Ponadto samo ciasto najlepiej przygotować wcześniej, aby miało możliwość porządnie się schłodzić w lodówce.

Przeczytaj także: Ciasteczka na prezent. Najlepsze chocolate chip cookies


PRZEPIS NA CRANBERRY NOEL

200 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
1 łyżka mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 łyżeczki soli
50 g suszonej żurawiny
50 gram pistacji

  1. Żurawinę i pistacje drobno posiekaj.
  2. Miękkie, ale jeszcze zimne masło przełóż do miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Ucieraj mikserem. Następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie zagnieć.
  3. Ciasto podziel na dwie części. Z każdej uformuj wałek o średnicy ok. 4 cm. Zawiń je szczelnie w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
  4. Ciasto powinno być twarde. Powinno być w lodówce co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wyjmij ciasto, rozwiń z foli i krój w plasterki ok. 0,5 cm bardzo ostrym nożem. Ułóż ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz 10 min.


Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

Recent Posts

Jak skutecznie zwiększyć bezpieczeństwo domu – praktyczne wskazówki

Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…

3 miesiące ago

TOP 15: Najlepsze filmy młodzieżowe. Dla młodzieży i o niej

Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…

4 miesiące ago

Najlepsze seriale o bogaczach. Ociekają luksusem!

Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Polsce. Gdzie są, kiedy kwitną?

Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…

6 miesięcy ago

Pola lawendowe w Prowansji. Kiedy kwitną, kiedy jechać?

Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…

6 miesięcy ago

Jaki krem z filtrem do twarzy stosować przez cały rok?

W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…

6 miesięcy ago