Pumpkin pie, czyli placek z dyni, to jeden z najpopularniejszych jesiennych deserów w USA. Jest też tradycyjnie serwowanym daniem podczas obchodów Dnia Dziękczynienia. Bez niego żaden świąteczny stół nie jest kompletny. Zobaczcie, jak upiec klasyczny amerykański pumpkin pie.
Pumpkin pie, czyli placek z dyni, to tradycyjny amerykański deser serwowany zawsze podczas Dnia Dziękczynienia. Jest to święto obchodzone w Stanach w czwarty czwartek listopada. Na początku XVII wieku, kiedy pierwsi osadnicy zawitali na kontynent amerykański, po raz pierwszy spotkali się dynią jako taką. Szybko się przekonali, że można ją wykorzystywać zarówno w daniach słonych jak i słodkich. Ciasta z dyni w różnych postaciach stały się stałym bywalcem amerykańskich stołów. W formie placka na kruchym spodzie pojawiło się nieco później. Jednak właśnie Pumkin pie stał się tradycyjnym deserem serwowanym w jeden z najważniejszych dni dla wszystkich Amerykanów – Dzień Dziękczynienia.
Przeczytaj także: Tradycyjne potrawy na Dzień Dziękczynienia. Co Amerykanie jedzą w Thanksgiving?
W USA do wykonania placka wykorzystuje się puree z dyni, które jest sprzedawane w puszkach. W polskich realiach trzeba kupić świeżą dynię i ją zblendować, a w miarę możliwości odsączyć nadmiar wody. Poznajcie przepis na oryginalny amerykański Pumkin pie.
KRUCHY SPÓD:
175 g mąki
112 g masła
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki stołowej cukru
1/4 szklanki zimnej wody
NADZIENIE
ok. 2 szklanek przecieru z dyni
3 duże jaja
1/2 szklanki śmietany kremówki
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki soli
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…
View Comments
Hmmm. Musiałam dorobić ciasta,bo nie starczyło na boki. Ale nie to jest najgorsze. Piekłam 55minut 175 stopni grzałka góra-dół. Ukroilam kawałek i dopiekłam 10minut i nie wiem. To ma być takie bardzo rzadkie? Najgorsze jak się czegoś nigdy nie jadło i nie ma z czym porównać. Ale w smaku bardzo dobre,tylko minimalnie za słodkie.
Wszystko okej tylko szkoda że nie ma podanych wymiarów formy w której robiłaś
Już nadrabiam. Przepis jest pod foremkę o średnicy ok. 23-25 cm. Moja jest większa ma ok. 30 cm, stąd ciasto wyszło jak widać dość niskie :)
Wygląda pysznie! Mam w domu ogromną dynię z zamiarem zrobienia zupy dyniowej, ale po tym wpisie to zdecydowanie spróbuję zrobić pumpkin pie. Zapisuję przepis i po pracy będę działać!