Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Przepis na kubańską kanapkę

O kubańskich kanapkach stało się głośno na całym świecie za sprawą filmu „Szef”. Jego bohater miał foodtrucka, z którego je serwował i przysporzyły mu sporą popularność. Kanapka ta stanowi klasykę amerykańskiej kuchni i świetnie smakuje. Przekonajcie się sami.


 

Choć nazywa się kubańska, to nie wiadomo czy na pewno powstała na Kubie. Wielu forsuje teorię, że kanapka „narodziła się na Kubie, ale wykształciła na Key West”. Była popularną formą lunchu kubańskich pracowników fabryk cygar i cukrowni. Wraz z falą emigracji z Kuby do USA w latach 50. stała się częścię amerykańskiej kuchni. Są pewne spory co do niektórych składników „prawdziwej” kubańskiej kanapki. Jednak co do zasadniczych panuje zgoda. Tradycyjna kubańska kanapka musi być wykonana z kubańskiego chleba (przypomina francuską bagietkę, jednak ma nieco inne składniki oraz inną metodę pieczenia), wieprzowiny, sera szwajcarskiego i ogórków kiszonych.

Film „Szef” sprawił, że zainteresowanie kubańskimi kanapkami znacznie wzrosło. Trudno się dziwić, jest stosunkowo prosta, ale wyjątkowo dobra. Przekonajcie się sami.


KANAPKA KUBAŃSKA

paluch pszenny
2 łyżki masła
2 łyżki musztardy
4 cienkie plastry szynki
2 plastry pieczonego schabu
2 plastry żółtego sera szwajcarskiego
1 średni ogórek kiszony pokrojony w cienkie plasterki

  1. Bułkę rozetnij wzdłuż, pozostawiając jeden bok złączony.
  2. Wewnątrz oba boki pokryj warstwą musztardy i symetrycznie rozłóż plastry szynki, schabu, sera, a na koniec warstwę bardzo cienko pokrojonych ogórków. Złóż kanapkę.
  3. Oryginalna kubańska kanapka powinna zostać opieczona w specjalnej prasce zwanej plancha. W domowych warunkach zawiń kanapkę w folię aluminiową lekko posmarowaną masłem i wstaw do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Można także zrumienić kanapkę na patelni, na wolnym ogniu, dociskając kanapkę do powierzchni.


Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

View Comments

  • Brzmi smakowicie. Jako amatorka wszelkich opiekanych kanapek bardzo chętnie wypróbuję :)

Recent Posts

3 niezawodne sałatki na grilla. Proste smaczne i uniwersalne

Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…

3 tygodnie ago

Gdzie kręcono serial „Yellowstone”?

Hitowy serial "Yellowstone" z Kevinem Costnerem w roli głównej opowiada o współczesnej rodzinie kowbojów. Duttonowie…

1 miesiąc ago

Kuchnia-laboratorium i barbicore w serialu „Lekcja chemii” z Brie Larson

Serial "Lekcja chemii" z Brie Larson w roli głównej to wciągająca opowieść o chemiczce, która…

1 miesiąc ago

Płytki typu Kit Kat w aranżacji kuchni i łazienki. Modne płytki 2024

Szukasz modnych płytek do kuchni lub łazienki? W 2024 roku warto sięgnąć po podłużne i…

1 miesiąc ago

Zajączek z serwetki – idealna ozdoba na wielkanocny stół

Chcesz oryginalnie i efektownie udekorować stół na wielkanocne śniadanie? Zajączek z serwetki to propozycja dla…

1 miesiąc ago

Domowy popcorn smakowy na trzy sposoby

Domowy popcorn to najlepsza przekąska na filmowy wieczór i nie tylko. Jeszcze lepszy jest popcorn…

2 miesiące ago