O kubańskich kanapkach stało się głośno na całym świecie za sprawą filmu „Szef”. Jego bohater miał foodtrucka, z którego je serwował i przysporzyły mu sporą popularność. Kanapka ta stanowi klasykę amerykańskiej kuchni i świetnie smakuje. Przekonajcie się sami.
Choć nazywa się kubańska, to nie wiadomo czy na pewno powstała na Kubie. Wielu forsuje teorię, że kanapka „narodziła się na Kubie, ale wykształciła na Key West”. Była popularną formą lunchu kubańskich pracowników fabryk cygar i cukrowni. Wraz z falą emigracji z Kuby do USA w latach 50. stała się częścię amerykańskiej kuchni. Są pewne spory co do niektórych składników „prawdziwej” kubańskiej kanapki. Jednak co do zasadniczych panuje zgoda. Tradycyjna kubańska kanapka musi być wykonana z kubańskiego chleba (przypomina francuską bagietkę, jednak ma nieco inne składniki oraz inną metodę pieczenia), wieprzowiny, sera szwajcarskiego i ogórków kiszonych.
Film „Szef” sprawił, że zainteresowanie kubańskimi kanapkami znacznie wzrosło. Trudno się dziwić, jest stosunkowo prosta, ale wyjątkowo dobra. Przekonajcie się sami.
paluch pszenny
2 łyżki masła
2 łyżki musztardy
4 cienkie plastry szynki
2 plastry pieczonego schabu
2 plastry żółtego sera szwajcarskiego
1 średni ogórek kiszony pokrojony w cienkie plasterki
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…
View Comments
Brzmi smakowicie. Jako amatorka wszelkich opiekanych kanapek bardzo chętnie wypróbuję :)