Categories: KUCHNIALIFESTYLE

Przepis na ciasteczka z pająkiem na Halloween

Strasznie pyszne ciasteczka to mój ulubiony element Halloween. Rozpływają się w ustach i świetnie wyglądają. Sprawdzą się na przyjęciach, dla dzieci pukających do drzwi i krzyczących „trick or treat”, jak i zupełnie bez okazji. Halloween to wszak tylko dobry pretekst, żeby je upiec.

 

Słodkości są nieodłącznym elementem Halloween. W końcu tego dnia dzieci (a czasem zupełnie dorośli) w różnorodnych kostiumach chodzą od drzwi do drzwi, zbierając słodycze. Krzyczą wówczas „trick or treat” czyli „cukierek albo psikus”. Zdecydowana większość odwiedzanych ludzi oferuje słodycze. Te ciasteczka będą znakomitym podarunkiem zamiast gotowych cukierków. To tradycyjne amerykańskie ciasteczka udekorowane czekoladowo-lukrowymi pająkami. Wyglądają i smakują świetnie. Przekonajcie się sami.


PRZEPIS NA HALLOWEENOWE CIASTECZKA

250 g masła
150 g białego cukru
150 g brązowego cukru
2 duże jajka
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
Kulki czekoladowe
Pisaki cukrowe (można też użyć czekolady)

  1. Miękkie masło dobrze utrzeć z cukrem białym i brązowym. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dodaj ekstrakt waniliowy (możesz go zastąpić torebką cukru waniliowego). Wymieszaj w osobnej misce sypkie składniki – mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo do masy, tak żeby składniki dobrze się połączyły. Włóż całość do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Rozgrzej piekarnik do 190 C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Uformuj z ciasta kulki o jednakowej wielkości. Możesz do tego użyć łyżki do lodów. Wyłóż kulki na blachę. Zachowaj między nimi ok. 10 cm odległości. Rozpłaszcz dłonią kulki i włóż blachę do piekarnika. Piecz ok 9-15 min, w zależności od wielkości ciastek i stopnia chrupkości, jaki chcesz uzyskać. Jeśli lubisz miękkie ciastka trzymaj w piekarniku 10 min.
  3. Zaraz po wyjęciu ciastek z piekarnika, jak są gorące przyłóż w centralnej części czekoladową kulkę (mogą to być orzechy w czekoladzie lub okrągłe praliny). Będzie ona stanowić tułów pająka. Obok przyłóż mniejszą kulkę (ja wykorzystałam rodzynki w czekoladzie. Lekko dociśnij. Pod wpływem ciepła czekolada się rozpuści i przywrze do ciastka. Pozostaw do wystygnięcia.
  4. Na ciastkach mamy już tułów i głowę pająka. Teraz czas wykonać nóżki. Żeby je narysować, ja użyłam pisaków cukrowych Dr.Oetkera w kolorach białym i czerwonym. Możesz jednak do tego wykorzystać rozpuszczoną czekoladę. Łącznie pająk powinien mieć osiem nóg. Ciasteczka na Halloween z pająkiem są już gotowe.

 


Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

 

Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.

View Comments

  • Wyglądają fantastycznie :D Jestem pewna, że gdybym je teraz upiekła, nie wytrzymałyby na stole do jutra :D W takim razie przepis zatrzymam i upiekę przed samym Halloween :D

Recent Posts

3 niezawodne sałatki na grilla. Proste smaczne i uniwersalne

Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…

3 tygodnie ago

Gdzie kręcono serial „Yellowstone”?

Hitowy serial "Yellowstone" z Kevinem Costnerem w roli głównej opowiada o współczesnej rodzinie kowbojów. Duttonowie…

1 miesiąc ago

Kuchnia-laboratorium i barbicore w serialu „Lekcja chemii” z Brie Larson

Serial "Lekcja chemii" z Brie Larson w roli głównej to wciągająca opowieść o chemiczce, która…

1 miesiąc ago

Płytki typu Kit Kat w aranżacji kuchni i łazienki. Modne płytki 2024

Szukasz modnych płytek do kuchni lub łazienki? W 2024 roku warto sięgnąć po podłużne i…

1 miesiąc ago

Zajączek z serwetki – idealna ozdoba na wielkanocny stół

Chcesz oryginalnie i efektownie udekorować stół na wielkanocne śniadanie? Zajączek z serwetki to propozycja dla…

1 miesiąc ago

Domowy popcorn smakowy na trzy sposoby

Domowy popcorn to najlepsza przekąska na filmowy wieczór i nie tylko. Jeszcze lepszy jest popcorn…

2 miesiące ago