Amerykański Dzień Niepodległości to najważniejsze święto w USA. Jest obchodzone bardzo hucznie. Jedną z tradycji tego dnia są pikniki, w których biorą udział całe rodziny. Co się je podczas tych spotkań? Amerykanie upodobali sobie w szczególności kilka potraw. Stały się one częścią tradycji.
Dzień Niepodległości to po Dniu Dziękczynienia święto, które jednoczy wszystkim Amerykanów niezależnie od poglądów, religii i zaplecza społecznego. Wspominają wówczas rocznicę ogłoszenia Deklaracji Niepodległości Stanów Zjednoczonych od Wielkiej Brytanii, co de facto oznaczało narodziny nowego, niezależnego państwa. W 1776 roku składało się 13 stanów, dziś liczy już 51 i jest światową potęgą. Amerykanie obchodzą 4 lipca bardzo hucznie. W niemal każdym mieście i miasteczku jest organizowana parada, odbywają się też festyny, pikniki, a rodziny i przyjaciele spotykają się na wspólnym biesiadowaniu, najczęściej przy grillu, całość wieńczą pokazy fajerwerków. Jedzenie odgrywa w tym wszystkim bardzo ważną rolę, to w końcu przy nim się wszyscy spotykają. Tradycja organizowania grilli na 4 lipca, czy jak kto woli barbecue, sięga połowy XIX wieku. Wówczas zaczęto lokalnie, w niewielkich społecznościach organizować obchody Dnia Niepodległości, który jeszcze wtedy nie był narodowym świętem. Początkowo inicjowali je lokalni politycy, a obchody przypominały bardziej polityczne wiece. Niemniej przyciągali ludzi m.in. jedzeniem z grilla. Barbecue stał się popularny szczególnie na południu Stanów i dania z rusztu zaczęły podbijać resztę kraju.
Gotowanie na zewnątrz podczas 4 lipca dziś jest narodową tradycją. Jakie dania się wówczas najczęściej serwuje? Oto przegląd najpopularniejszych z nich.
Przeczytaj także: Filmy na 4 lipca, Dzień Niepodległości USA. TOP 10
Amerykanie je uwielbiają. Grillowana parówka bądź kiełbasa w białej bułce z dodatkami to amerykański klasyk. Jest to danie powszechnie znane i łatwe do serwowania. Do tego każdy może skomponować własnego hot-doga, samodzielnie wybierając dodatki. A wśród nich zazwyczaj jest sałata, ogórki, cebula zarówno świeża i prażona, ostra papryka, pomidory, musztarda, ketchup i majonez.
Amerykanie grillują nie tylko mięsa, ale i warzywa. Najpopularniejszym jest kukurydza. Na ruszcie układa się całe kolby. Jest świetnym dodatkiem do steków i kurczaka BBQ.
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną to najpopularniejszy deser podawany 4 lipca. Jest na niego wiele przepisów, zawsze jednak białe ciasto musi być przekładane truskawkami, sosem truskawkowym i śmietaną właśnie. Truskawki są ważnym elementem obchodów Dnia Niepodległości. Być może ze względu na kolor nienawiązujący do barw narodowych.
To tradycyjny amerykański deser, który można przyrządzić nad grillem lub ogniskiem. Do jego wykonania potrzebne są krakersy lub herbatniki, czekolada i pianki marshmallow. Piankę opieka się nad ogniem i gdy zbrązowieje wkłada między dwa krakery z kawałkiem czekolady w środku. Ten banalnie prosty deser jest absolutnym klasykiem podczas przyjęć na powietrzu.
Czy może być jakieś amerykańskie święto bez burgerów, szczególnie, gdy w grę wchodzi grillowanie? Jest to bowiem, tak jak hot dogi, bardzo dobra potrawa na barbecue. Każdy może sobie skomponować własnego. Można więc stworzyć wiele wariacji na temat.
Kolejny amerykański klasyk. To nic innego jak połączenie wody, świeżo wyciśniętego soku z cytryny, cukru i lodu. Coś w sam raz na gorący lipcowy dzień.
Amerykanie uwielbiają swoje barwy narodowe, które znajdują się na fladze – czerwony, biały i granatowy. Dlatego stali się mistrzami w komponowaniu potraw, głównie deserów, w tych trzech odcieniach. Niektóre wyglądają tak efektownie, że aż żal je jeść.
Jest wiele odmian sałatki ziemniaczanej, w USA popularna jest z sosem majonezowym. Stanowi ona znakomity dodatek do mięs z grilla.
Do potraw z grilla podawana jest również surówka z białej kapusty i majonezu. Cieszy się ona ogromną popularnością w USA, gdzie przywieźli ją w minionych wiekach imigranci z Europy. Świetnie się komponuje ze stekami i burgerami. Często podawana jest razem z pieczonymi ziemniakami.
Choć Amerykanie słyną ze steków z grilla, to w Dniu Niepodległości częściej na ruszt trafiają udka bądź skrzydełka kurczaka. Najczęściej wcześniej są przez kilka godzin marynowane. Każdy ma swój sprawdzony przepis na marynatę. Jedni marynują w maślance, inni w miodzie, jeszcze inni w rozmaitych gotowych sosach. Ważne, żeby mięso było na końcu mięciutkie i soczyste.
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…