Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno zabraknąć także dodatków, które uzupełnią potrawy z rusztu. Tutaj z pomocą przychodzą sałatki. Poznaj trzy przepisy, które idealnie pasują do mięs, są pełne warzyw i smaku. To najlepsze sałatki na grilla — każdy się nimi zajada.
Na grilla nieodzowne są sałatki. Najlepiej jak są ze świeżych, sezonowych warzyw i dobrze komponują się z mięsnymi smakami. Powinny do tego wyglądać zachęcająco, być sycące i możliwe zdrowe, aby zapewnić równowagę do cięższych dań z rusztu. Te trzy sałatki właśnie takie są. Każda jest inna, niepowtarzalna, a zarazem uniwersalna — trudno znaleźć osobę, której by nie smakowały. Wszystkie są złożone z łatwo dostępnych, powszechnych latem składników, dzięki czemu ich przyrządzenie nie będzie kosztowane, a za to doskonale uzupełnią grillowy stół. Spróbuj wszystkich i wybierz swoją ulubioną sałatkę na grilla.
Przeczytaj także: Grill Weber i jego historia, czyli najlepszy design w ogrodzie
SAŁATKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA NA GRILLA
Pierwsza z sałatek ma rodowód śródziemnomorski i smakuje jak lato w pełni. Przyrządza się ją ze świeżych warzyw, a składniki można modyfikować wedle uznania. Wielkimi zaletami tego przepisu jest jego prostota, a także fakt, że sałatka może długo postać. Zachowuje wygląd i walory smakowe nawet przez kilka dni, co stanowi wielką przewagę nad sałatkami majonezowymi. Najlepiej przechowywać ją w lodówce w zamkniętym pojemniku.
SKŁADNIKI:
3 różnokolorowe papryki
1 puszka czarnej fasoli
1 ogórek sałatkowy
2 laski selera naciowego
2 szklanki pomidorków koktajlowych
1 pęczek natki pietruszki
1 czerwona cebula
DRESSING:
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka brązowego cukru
sok z połowy cytryny
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
SAŁATKA ZIEMNIACZANA NA GRILLA
Sałatka ziemniaczana to jeden z grillowych klasyków. Trudno się dziwić, doskonale pasuje do mięs, a przy tym jest sycąca i może stanowić danie samo w sobie. Poniższy przepis ma rodowód amerykański, a jak wiemy Amerykanie podchodzą do barbecue ze śmiertelną powagą
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
2 średnie cebule
duży pęczek szczypiorku
DRESSING:
6 łyżek majonezu
3 łyżki śmietany 18 proc.
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
odrobina octu winnego
PANZANELLA NA GRILLA
Panzanella to włoska sałatka, która mimo niewielu składników dostarcza wielu doznań smakowych. Jest to idealna sałaka letnia, gdyż najlepiej ją przyrządzać ze świeżych, sezonowych pomidorów. W przepisie nie ma soli, aby pomidory nie puszczały wody. Warto dodać, że mimo iż są w niej grzanki, to potrawa może postać całkiem długo.
SKŁADNIKI:
1 kg mieszanych pomidorów (czerwone, żółte, koktajlowe)
ok. 300 g suchego chleba wiejskiego lub typu ciabatta
1 mała czerwona cebula
garść świeżych liści bazylii
DRESSING:
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego
pieprz
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…