Pumpkin pie, czyli placek z dyni, to jeden z najpopularniejszych jesiennych deserów w USA. Jest też tradycyjnie serwowanym daniem podczas obchodów Dnia Dziękczynienia. Bez niego żaden świąteczny stół nie jest kompletny. Zobaczcie, jak upiec klasyczny amerykański pumpkin pie.
Pumpkin pie, czyli placek z dyni, to tradycyjny amerykański deser serwowany zawsze podczas Dnia Dziękczynienia. Jest to święto obchodzone w Stanach w czwarty czwartek listopada. Na początku XVII wieku, kiedy pierwsi osadnicy zawitali na kontynent amerykański, po raz pierwszy spotkali się dynią jako taką. Szybko się przekonali, że można ją wykorzystywać zarówno w daniach słonych jak i słodkich. Ciasta z dyni w różnych postaciach stały się stałym bywalcem amerykańskich stołów. W formie placka na kruchym spodzie pojawiło się nieco później. Jednak właśnie Pumkin pie stał się tradycyjnym deserem serwowanym w jeden z najważniejszych dni dla wszystkich Amerykanów – Dzień Dziękczynienia.
Przeczytaj także: Tradycyjne potrawy na Dzień Dziękczynienia. Co Amerykanie jedzą w Thanksgiving?
W USA do wykonania placka wykorzystuje się puree z dyni, które jest sprzedawane w puszkach. W polskich realiach trzeba kupić świeżą dynię i ją zblendować, a w miarę możliwości odsączyć nadmiar wody. Poznajcie przepis na oryginalny amerykański Pumkin pie.
KRUCHY SPÓD:
175 g mąki
112 g masła
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki stołowej cukru
1/4 szklanki zimnej wody
NADZIENIE
ok. 2 szklanek przecieru z dyni
3 duże jaja
1/2 szklanki śmietany kremówki
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki soli
Serial "Yellowstone" pokochali widzowie na całym świecie. Rodzinny dramat z wielkimi interesami i polityką w…
Domy z bali kojarzą się z czymś naturalnym i pierwotnym zarazem. Te współczesne są już…
Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…
Hitowy serial "Yellowstone" z Kevinem Costnerem w roli głównej opowiada o współczesnej rodzinie kowbojów. Duttonowie…
Serial "Lekcja chemii" z Brie Larson w roli głównej to wciągająca opowieść o chemiczce, która…
Szukasz modnych płytek do kuchni lub łazienki? W 2024 roku warto sięgnąć po podłużne i…
View Comments
Hmmm. Musiałam dorobić ciasta,bo nie starczyło na boki. Ale nie to jest najgorsze. Piekłam 55minut 175 stopni grzałka góra-dół. Ukroilam kawałek i dopiekłam 10minut i nie wiem. To ma być takie bardzo rzadkie? Najgorsze jak się czegoś nigdy nie jadło i nie ma z czym porównać. Ale w smaku bardzo dobre,tylko minimalnie za słodkie.
Wszystko okej tylko szkoda że nie ma podanych wymiarów formy w której robiłaś
Już nadrabiam. Przepis jest pod foremkę o średnicy ok. 23-25 cm. Moja jest większa ma ok. 30 cm, stąd ciasto wyszło jak widać dość niskie :)
Wygląda pysznie! Mam w domu ogromną dynię z zamiarem zrobienia zupy dyniowej, ale po tym wpisie to zdecydowanie spróbuję zrobić pumpkin pie. Zapisuję przepis i po pracy będę działać!