Przyprawy są w każdej kuchni, ale nie w każdej są należycie uporządkowane. Zazwyczaj są pochowane po szafkach, w przypadkowych naczyniach bądź obijają się luzem. Odpowiednia półka na przyprawy sprawi, że wszelkie kłopoty ze znalezieniem suszonej bazylii czy kurkumy znikną. W kuchni zapanuje porządek, a gotowanie stanie się dużo łatwiejsze.
Przyprawy to nieodłączny element każdej kuchni. Decydują o ostatecznym smaku potraw. Już kilka podstawowych wystarczy do ugotowania większości dań, chodzi o sól, pieprz, słodką i ostra paprykę, liście laurowe, granulowany czosnek i zioła prowansalskie. Wiele potraw wymaga jednak dodatkowych przypraw, jak suszonych ziół, kurkumy, curry czy gałki muszkatołowej. Moim osobistym ulubieńcem jest wędzona papryka o ciekawym smaku. Trochę już tych przypraw się nam nazbierało i tu zaczynają się schody. Bo gdzie i jak je wszystkie trzymać? Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest półka na przyprawy.
Z przechowywaniem przypraw jest najczęściej ten problem, że dostępne są zarówno w torebkach o różnej pojemności, słoiczkach i pojemniczkach. Dlatego nie ma jednej uniwersalnej metody, dobrej dla wszystkich. Najlepszym rozwiązaniem jest przesypywanie wszystkich kupowanych przypraw do identycznych słoiczków z etykietami. Wprowadzi to porządek i ułatwi nam ich przechowywanie. Poniżej wybór przykładowych pojemniczków na przyprawy.
Takie słoiczki wystarczy umieścić na specjalnej półce na przyprawy. Jest to bardzo wygodne, bo wówczas wszystkie sproszkowane smaki mamy łatwo dostępne tuż pod ręką. Dobrze jest taką półkę umieścić nad blatem kuchennym najlepiej przy płycie grzewczej. Natomiast lepiej nie wieszać jej bezpośrednio nad płytą, gdyż będzie wciąż się pokrywać tłustymi osadami od gotowania, przez co będziemy musieli zarówno półkę jak i słoiczki bez przerwy czyścić. Do tego jest większe prawdopodobieństwo, że do środka dostanie się wilgoć, co jest zabójcze dla przypraw.
To, na jaką półkę na przyprawy się zdecydujemy, powinno zależeć od ilości przypraw jaką mamy. Jednak wcale nie musimy eksponować wszystkich słoiczków z przyprawami na kuchennej ścianie bądź blacie, a tylko te z których korzystamy najczęściej. Dzięki temu kuchnia będzie się wydawała bardziej uporządkowana.
Pozostałe przyprawy, szczególnie te, z których korzystamy rzadko najlepiej trzymać w szafkach lub szufladach. Jednak je także powinniśmy uporządkować, aby w razie potrzeby były zawsze w jednym miejscu i łatwe do znalezienia. Tutaj z pomocą przychodzą specjalne organizery. Niektóre są przeznaczone na przyprawy w pojemniczkach lub słoiczkach, a inne na te w torebkach.
Ostatnia opcja na przechowywanie przypraw to półki do postawienia na blacie. Są bardzo wygodne, ale mogą zajmować sporo miejsce, szczególnie gdy są obrotowe. Nie jest to więc optymalne rozwiązanie dla małych kuchni z niewielką powierzchnią blatów roboczych. Za to w większych kuchniach sprawdzają się znakomicie.
Warto poszukać półki na przyprawy, która spełni nasze oczekiwania, będzie funkcjonalna, a jednocześnie wpisze się w wystrój kuchni. Zastanówmy się też, czy faktycznie chcemy eksponować posiadane przyprawy. W niedużych kuchniach oraz tych, w których gotuje się mało prawdopodobnie lepiej będzie je pozostawić w szafkach – oczywiście należycie zorganizowane.
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…