Rzeżucha to jeden z symboli Wielkanocny. Pojawia się w wielu dekoracjach wielkanocnych, głównie na stół, choć nie tylko. Jeśli podczas tych świąt chcesz się cieszyć piękną, zieloną rzeżuchą, musisz ją wysiać w odpowiednim momencie. Kiedy i jak to zrobić? Tutaj znajdziesz wszystko, co trzeba wiedzieć o uprawie rzeżuchy.
fot. Pixabay License
Rzeżucha na Wielkanoc to element świątecznej tradycji. Jest to roślina z rodziny kapustowatych, której poprawna nazwa to pieprzyca siewna. Jednak nazwa rzeżucha tak się już spopularyzowała, że raczej nikt z niej nie zrezygnuje. Niemniej. jako warzywo uprawia się tę roślinę już od bardzo dawna. Pochodzi z Azji południowo-zachodniej. Rzeżuchę znali już w starożytnym Egipcie, uprawiano ją również w Grecji, a potem w Rzymie. W Polsce rzeżucha pojawiła się dopiero w XV wieku. Współcześnie trafia na polskie stoły w zasadzie tylko podczas Wielkanocny na kilka świątecznych dni, i to przeważnie jako ozdoba. A szkoda, gdyż rzeżucha kryje w sobie mnóstwo mikroelementów i witamin, które warto wprowadzić do stałego menu. Można ją choćby dodawać do sałatek, jajek, kanapek czy wielu innych potraw.
Rzeżucha stała się jednym z symboli Wielkanocy już w XVII wieku. Wtedy mniej więcej zaczęto stawiać wielkanocnego baranka na łączce z rzeżuchy. Wszystko przez symbolikę, jaką przypisuje się tej roślinie. A jest to odrodzenie się przyrody po zimie, przezwyciężenie zimowego letargu. Wszystko przez intensywnie zielony kolor rzeżuchy i jej szybki porost. Trzeba przyznać, że jest to dobry symbol odradzającego się życia.
fot. Pixabay License
Aby cieszyć się piękną łączką rzeżuchy na wielkanocnym stole, najlepiej wysiać ją na dwa tygodnie przed Wielkanocą. Nasiona rzeżuchy powinny zacząć kiełkować już po 1-2 dniach. Jeść można ją już nawet po tygodniu. Jeśli jednak chcemy mieć piękną, bujną rzeżuchę, która będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu, należy dać jej około dwóch tygodni na wzrost. W 2022 roku Wielkanoc wypada 17 kwietnia. Idealnym dniem na siew rzeżuchy jest więc 2 lub 3 marca. Jeśli się zagapimy, można jeszcze zrobić to kilka dni później, warto jednak wówczas zastosować pewien trik, o którym można przeczytać w poniższym akapicie.
Rzeżucha to roślina niezwykle łatwa w uprawie. Poradzi sobie z nią każdy w domowych warunkach. Pamiętajmy, że rzeżuchę wysiewa się dość gęsto, dlatego zawsze warto kupić jedną paczkę nasion więcej, niż planowaliśmy. Do wysiewu najlepsze będzie płaskie naczynie bez specjalnych zagłębień. Może to być choćby zwykły talerz. Dawniej gospodynie często siały rzeżuchę w plastikowych pojemnikach po maśle, a nawet w skorupkach po jajkach, co daje znakomity efekt dekoracyjny. Pamiętajmy przy tym, że najlepiej ją wysiać w naczyniu, w którym będzie docelowo na stole, dzięki temu oszczędzimy sobie kłopotu później. Poza naczyniem i nasionami potrzebujemy jeszcze ligniny, waty bądź drobnej gazy, które służą za podłoże. Układamy je w naczyniu i polewamy wodą, tak, aby każdy fragment podłoża był mokry. Następnie wysypujemy obficie nasiona. Tylko tyle!
fot. Pixabay License
Jeśli przegapiłeś zalecany termin wysiewu rzeżuchy, aby była gotowa na Wielkanoc, masz jeszcze szansę. Zanim wysiejesz nasiona na podłoże, zalej je ciepłą wodą i odstaw aż do momentu, kiedy zwiększą objętość i pokryją się śluzowatą mazią. Wtedy można je rozłożyć na podłożu.
Dzięki temu, że rzeżuchę uprawia się tak łatwo, niezwykle się spopularyzowała na wielkanocnych stołach. Warto przy tym spróbować jej nie tylko jako dekoracji, ale także, jako dodatku do jedzenia. Z pewnością nie pożałujemy.
fot. Pixabay License
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…