Zalecenia żywieniowe dla osób trenujących na siłowni są kwestią, wokół której narosło wiele mitów. Niektóre z nich są powszechnie powtarzane, co sprawia, że nabierają wiarygodności w oczach ćwiczących. Warto pamiętać, że odpowiednie żywienie jest ważnym elementem zdrowego stylu życia, jednak budowanie siły, wytrzymałości i masy mięśniowej wymaga także regularnego treningu. Dobrze dobrana dieta może natomiast ułatwić osiąganie sportowych celów. Zobacz, jak żywienie wpływa na Twój trening!
Dieta to nie tylko suma kalorii, jakie spożywasz każdego dnia. To także wybory różnych produktów, które mają wpływ na Twoje zdrowie oraz sposób, w jaki komponujesz, przygotowujesz i zjadasz posiłki. Elementem diety jest także suplementacja. Wielu sportowców stosuje przedtreningówki, wyciągi roślinne, preparaty witaminowo-mineralne lub monohydrat kreatyny. Codzienna dieta ma ogromny wpływ na rezultaty treningu. Co i jak warto jeść?
Wiele mówi się o składzie posiłków około treningowych i zalecanej suplementacji. Jednak oprócz odpowiedniego zbilansowania warto zadbać także o kilka innych kwestii. Planując posiłki, które jesz przed treningiem, pamiętaj o dobraniu dobrze tolerowanych składników; jedzenie przed wysiłkiem dużych ilości ciężkostrawnych produktów może skutkować dyskomfortem, lub wręcz bólem żołądka. W internecie dostępne są listy produktów ciężkostrawnych, jednak warto pamiętać, że są to ogólne zalecenia. Skład swojego posiłku przedtreningowego najlepiej budować w oparciu o obserwację własnego organizmu.
Zachowanie odpowiedniego odstępu czasu jest bardzo ważne. Zwykle zaleca się spożycie ostatniego posiłku około 1-2 godzin przed treningiem. Czas ten zależy od rodzaju pokarmu i indywidualnych predyspozycji. Jeśli rozpoczniesz ćwiczenia tuż po posiłku, to mogą pojawić się rozmaite dolegliwości z przewodu pokarmowego, które pewnie wpłyną na jakość treningu. Zachowanie odstępu czasu jest szczególnie ważne u osób, które mają problemy takie jak zgaga, refluks czy niestrawność. W takich przypadkach wykonywanie ćwiczeń tuż po posiłku może prowadzić do nasilenia dolegliwości, a nawet konieczności przerwania treningu.
Musisz zadbać o odpowiednią kaloryczność posiłku – nadmierne ograniczanie kalorii jest często spotykanym błędem. Niezależnie od tego, czy Twoim celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, czy budowa masy mięśniowej, to musisz trzymać się odpowiedniej, dostosowanej do indywidualnych potrzeb kaloryczności diety. Jeśli będziesz jeść zbyt mało, to nie będziesz mieć energii na prawidłowe wykonanie wszystkich elementów treningu. Warto obliczyć swoje zapotrzebowanie i pamiętać, że jeśli chcesz uzyskać redukcję, to dzienną kaloryczność diety możesz ograniczyć jedynie o 500 – 1000 kcal. Organizm, który otrzymuje za mało składników odżywczych, szybciej się męczy, przez co trudniej jest budować siłę i wytrzymałość. Niedostateczna podaż energii jest też jedną z przyczyn wydłużenia czasu potrzebnego na pełną regenerację.
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…