Pancakes choć są niezaprzeczalnie pyszne, to jednak niekoniecznie najzdrowsze na śniadanie. Dlatego mam dla nich znakomitą alternatywę – bananowe placuszki. Są jeszcze prostsze do zrobienia i można je jeść z różnymi dodatkami. A przy okazji są znacznie lżejsze od standardowych naleśników.
Choć jestem wielką miłośniczką amerykańskich naleśników z syropem klonowym, to doskonale wiem, że nie są najlepszym wyborem na co dzień. Na szczęście mam dla nich dużo zdrowszą alternatywę, którą mogę się zajadać znacznie częściej. Chodzi o placuszki bananowe. Jest to doskonały przepis na śniadanie, gdyż nie dość, że jest pożywny, to jeszcze niezwykle prosty do przyrządzenia. Przepis wymaga użycia zaledwie kilka składników, a wykonanie całości zajmuje jedynie kilka-kilkanaście minut. Do tego placuszki bananowe są odpowiednie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych oraz można je łatwo modyfikować. Możne je bowiem jeść bez żadnych dodatków bądź z miodem, świeżymi owocami, orzechami, jogurtem czy syropem klonowym. Ostateczna wersja zależy więc od nas. Na koniec warto dodać, że placuszki bananowe są sycące, stanowią więc doskonały sposób na rozpoczęcie dnia.
Przeczytaj także: Pancakes, czyli puszyste amerykańskie naleśniki. Oryginalny przepis
2-3 dojrzałe banany
2 jaja
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…