Apple pie to ulubiony deser Amerykanów. Ciasto to wpisało się na stałe nie tylko w kulinarny krajobraz USA, ale też kulturalny. Trzeba przyznać, że szarlotka po amerykańsku jest naprawdę dobra i zupełnie inna od naszej polskiej wersji. Oto najlepszy przepis na oryginalny apple pie wprost zza oceanu.
Apple pie to jedno z tych dań, które jako pierwsze przychodzi na myśl na hasło kuchnia amerykańska i Ameryka w ogóle. Ciasto to bowiem silnie wpisało się w kulturę tego kraju i jest przedmiotem narodowej dumy. Jak do tego doszło? Szarlotkę na amerykańską ziemię przywieźli Brytyjczycy, Holendrzy i Szwedzi w XVII i XVIII wieku. Oczywiście każda z tych nacji miała nieco inny sposób na placek z jabłkami. Początkowo jednak pierwsi Amerykanie zamiast do ciast, woleli przeznaczać jabłka na cydr. Dopiero pod koniec XVIII wieku spisywano przepisy na szarlotkę, która szybko zyskiwała na popularności. Apple pie był powszechnym daniem w XVIII-wiecznym Delaware. Nawet szwedzki historyk, Israel Acrelius, odnotował: „Apple pie jest pieczony przez cały rok, kiedy świeże jabłka nie są dostępne, wykorzystuje się suszone. Jest to wieczorny posiłek dla dzieci”.
W XIX i XX wieku apple pie stał się symbolem amerykańskiej prosperity i narodowej dumy. Artykuł z 1902 roku przekonywał nawet, że ludzie „nie jedzący szarlotki mogą być permanentnie pokonywani”, co oznaczało, że jest to ciasto zwycięzców. Amerykańska szarlotka była także upamiętniona w powiedzeniu amerykańskich żołnierzy walczących w II wojnie światowej, którzy w odpowiedzi na pytanie dziennikarzy, dlaczego idą na wojnę odpowiadali – „for Mom and apple pie” (za mamę i apple pie). W latach 70. pewna agencja reklamowa utrwaliła patriotyczne skojarzenia z szarlotką w popularnym haśle: „baseball, hot dogi, apple pie i Chevrolet”. Dziś jeśli chcemy powiedzieć, że coś jest typowo amerykańskie, wystarczy stwierdzić: „tak amerykańskie jak apple pie” („as American as apple pie”).
Czas przejść do konkretów. Poniżej znajdziecie przepis na klasyczny, amerykański apple pie.
2 i 1/2 szklanki mąki
250 g masła
3 łyżeczki cukru
1/4 szklanki zimnej wody
szczypta soli
WYPEŁNIENIE:
4-5 duże jabłka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 jajko
Podstawą grillowego menu są różnego rodzaju mięsa i kiełbasy. Jednak na piknikowym stole nie powinno…
Hitowy serial "Yellowstone" z Kevinem Costnerem w roli głównej opowiada o współczesnej rodzinie kowbojów. Duttonowie…
Serial "Lekcja chemii" z Brie Larson w roli głównej to wciągająca opowieść o chemiczce, która…
Szukasz modnych płytek do kuchni lub łazienki? W 2024 roku warto sięgnąć po podłużne i…
Chcesz oryginalnie i efektownie udekorować stół na wielkanocne śniadanie? Zajączek z serwetki to propozycja dla…
Domowy popcorn to najlepsza przekąska na filmowy wieczór i nie tylko. Jeszcze lepszy jest popcorn…