Apple pie to ulubiony deser Amerykanów. Ciasto to wpisało się na stałe nie tylko w kulinarny krajobraz USA, ale też kulturalny. Trzeba przyznać, że szarlotka po amerykańsku jest naprawdę dobra i zupełnie inna od naszej polskiej wersji. Oto najlepszy przepis na oryginalny apple pie wprost zza oceanu.
Apple pie to jedno z tych dań, które jako pierwsze przychodzi na myśl na hasło kuchnia amerykańska i Ameryka w ogóle. Ciasto to bowiem silnie wpisało się w kulturę tego kraju i jest przedmiotem narodowej dumy. Jak do tego doszło? Szarlotkę na amerykańską ziemię przywieźli Brytyjczycy, Holendrzy i Szwedzi w XVII i XVIII wieku. Oczywiście każda z tych nacji miała nieco inny sposób na placek z jabłkami. Początkowo jednak pierwsi Amerykanie zamiast do ciast, woleli przeznaczać jabłka na cydr. Dopiero pod koniec XVIII wieku spisywano przepisy na szarlotkę, która szybko zyskiwała na popularności. Apple pie był powszechnym daniem w XVIII-wiecznym Delaware. Nawet szwedzki historyk, Israel Acrelius, odnotował: „Apple pie jest pieczony przez cały rok, kiedy świeże jabłka nie są dostępne, wykorzystuje się suszone. Jest to wieczorny posiłek dla dzieci”.
W XIX i XX wieku apple pie stał się symbolem amerykańskiej prosperity i narodowej dumy. Artykuł z 1902 roku przekonywał nawet, że ludzie „nie jedzący szarlotki mogą być permanentnie pokonywani”, co oznaczało, że jest to ciasto zwycięzców. Amerykańska szarlotka była także upamiętniona w powiedzeniu amerykańskich żołnierzy walczących w II wojnie światowej, którzy w odpowiedzi na pytanie dziennikarzy, dlaczego idą na wojnę odpowiadali – „for Mom and apple pie” (za mamę i apple pie). W latach 70. pewna agencja reklamowa utrwaliła patriotyczne skojarzenia z szarlotką w popularnym haśle: „baseball, hot dogi, apple pie i Chevrolet”. Dziś jeśli chcemy powiedzieć, że coś jest typowo amerykańskie, wystarczy stwierdzić: „tak amerykańskie jak apple pie” („as American as apple pie”).
Czas przejść do konkretów. Poniżej znajdziecie przepis na klasyczny, amerykański apple pie.
2 i 1/2 szklanki mąki
250 g masła
3 łyżeczki cukru
1/4 szklanki zimnej wody
szczypta soli
WYPEŁNIENIE:
4-5 duże jabłka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 jajko
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…