Kawiarki to tańsza alternatywa dla ekspresu do kawy, która zajmuje mniej miejsca i daje bardziej aromatyczną kawę. Do tego kawiarki to po prostu efektowne, często designerskie przedmioty, które z przyjemnością i dumą można wyeksponować na kuchennym blacie bądź półce. Wybrałam dla was najlepsze i najpiękniejsze kawiarki.
Kawiarki mają w sobie urok, o który trudno przy ekspresach do kawy. To oczywiście niejedyna ich zaleta. Zacznijmy jednak od początku: czym jest kawiarka? Jest to zaparzacz do kawy, który pozwala cieszyć się naparem, jak z kawiarni w domowych zaciszu. Kawiarki mogą przybierać różne formy. Najpowszechniejsza jest typu włoskiego, która przybiera postać czajnika ciśnieniowego. Zwana jest także makinetką lub kafetierką. Taka kawiarka zazwyczaj jest wykonana z aluminium lub stali nierdzewnej i ma prostą konstrukcję. Typowe urządzenie składa się z naczynia dolnego na wodę, dzbanka z pokrywką i pionową rurką, z której wypływa zaparzona kawa. Do tego dochodzi kilka mniejszych części. Kawiarkę stawia się na kuchence bądź płycie grzewczej i tam zaparza kawę.
Na rynku są też kawiarki z filtrem do wolnego zaparzania kawy, tzw. drippy oraz kawiarki tłokowe. Te drugie znane są także jako Frech Press, prasa francuska, areopress czy press pot. Zgodnie z nazwą ten typ kawiarki narodził się we Francji, ale największą popularność zdobył w Wielkiej Brytanii i Danii. French Press to szklany lub metalowy cylinder, w który wchodzi tłok, na końcu którego znajduje się sitko dobrze przylegające do ścianek. Metoda działania jest prosta. Do środka wsypuje się kawę, zalewa wrzątkiem, a po chwili dociska kawę sitkiem.
Poniżej kilka wybranych kawiarek, które możesz kupić w Fabryce Form:
Z pewnością kawiarki polubią amatorzy dobrego espresso. Jej dodatkową zaletą jest brak szkodliwego dla żołądka osadu. Ci, którzy preferują napar z mlekiem i pianką, mogą być mniej zadowoleni. Aczkolwiek, np. do capuccino można osobno spienić mleko. Niemniej do parzenia espresso kawiarki są niezastąpione. Poznajcie pięć najlepszych i najlepiej zaprojektowanych zaparzaczy do kawy.
To absolutna klasyka wśród kawiarek i włoska tradycja. Jej autorem jest Alfonso Bialetti, właściciel niewielkiego zakładu metalurgicznego we włoskim Piemoncie. We współpracy z wynalazcą Luigim De Ponti zaprojektował w 1933 domowy ekspres do kawy. Pomysł na jego konstrukcję narodził się w pralni… Bialetti inspirował się bowiem działaniem pralki. Moka Ekspres włoskiego przedsiębiorcy została wykonana z aluminium i zyskała klasyczny design. W 1953 roku na każdej kawiarce zaczęto umieszczać logo marki. A jest nim postać znaną jako „l’omino coi baffi”, czyli „mały wąsaty człowiek”. Jest to uniwersalny obraz włoskiego ojca rodziny, który unosi rękę by zamówić kawę. Dziś l’omino to uniwersalny symbol kultury picia kawy. Sprawdź cenę.
Kawiarka kolekcji Le’Xpress z katalogu marki Kitchen Craft wygląda szalenie stylowo dzięki połączeniu dwóch rodzajów metalu. Dolny pojemnik na wodę jest wykonany ze stali nierdzewnej. Górny pojemnik z wieczkiem na gotowe espresso został natomiast wykonany z miedzi. To w połączeniu z klasyczną, elegancką formą przesądza o wyjątkowości tego zaparzacza. Kawiarka nadaje się do stosowania na kuchniach gazowych (na podstawce), elektrycznych i ceramicznych. Ma pojemność 600 ml.
Historia tej kawiarki zaczyna się od termosu. Najpierw bowiem w 1977 Erik Magnussen dla marki Stelton zaprojektował terom właśnie. Jego charakterystyczny kształt tak bardzo przypadł do gustu publiczności, że stał się on jednym z najbardziej znanych i najlepiej sprzedających się produktów marki. Sukces tego modelu spowodował, że Stelton zaczął wypuszczać na rynek inne produkty o tym samym kształcie, w tym kawiarkę. Jest to kawiarka tłokowa z podwójnymi ściankami, dzięki którym kawa długo utrzymuje temperaturę. Korpus kawiarki jest wykonany z tworzywa sztucznego, dzięki temu model ten jest dostępny w kulki wersjach kolorystycznych.
Kawiarka Pulcina włoskiej marki Alessi powstałą we współpracy z 'illycaffe’. Jej celem było stworzenie takiego zaparzacza do kawy, który eliminowałby wszystkie wady tych istniejących już na rynku. Zaangażowano do prac ekspertów z Illy’s R&D Laboratory, którzy razem z projektantami Alessi zaproponowali unikatowy kształt. W rezultacie powstał zaparzacz Pulcina, który pozwala na przyrządzenie tak dobrej kawy, jak z profesjonalnego ekspresu. Kawiarka ta ma charakterystyczny dzióbek przypominający ptasi dziób, kulisty kształt pojemnika oraz schodkową budowę ścianek zewnętrznych. Ten ostatni element zdecydowanie wyróżnia Pulcinę pod względem wizualnym. Ta kawiarka to nie tylko propozycja dla miłośników naprawdę dobrej kawy, ale i naprawdę dobrego designu.
Ta kawiarka narodziła się w Stanach Zjednoczonych i tam cieszy się największą popularnością. Jej autor jest chemikiem, co tłumaczy nazwę. Formę kawiarki wywiódł od szklanego lejka i naczynia laboratoryjnego zwanego kolbą Erlenmayera. Połączył je i uformował w naczynie kształtem przypominające klepsydrę. Zostało ono wykonane ze szkła borokrzemowego, które jest wyjątkowo odporne na wysokie temperatury. Po środku, w najwęższym punkcie dodano drewniany uchwyt i dekoracyjny rzemyk. Kawę parzy się wkładając do górnej części filtr, na który wsypuje się kawę i całość zalewa się wrzątkiem. Aromatyczna kawa powoli skapuje do drugiego naczynia. Pierwszy raz kawiarka Chemex ujrzała światło dzienne w 1941 roku i od razu stała się hitem. Pozostaje nim zresztą do dziś.
Przeczytaj więcej: Kawiarka Chemex – kultowy design dla amatorów kawy (i filmów)
Nie tylko hollywoodzkie gwiazdy chronią swoją prywatność i dbają o to, by ich domy stanowiły…
Filmy młodzieżowe to jeden z najtrudniejszych gatunków filmowych. Opowiadają o młodych ludziach, nastolatkach, ale tworzą…
Seriale o bogaczach i życiu w luksusie cieszą się dużą popularnością. Okazuje się, że miliony…
Pola lawendy w okresie kwitnienia tworzą piękne fioletowe krajobrazy. To dla nich tysiące ludzi co…
Lawendowe pola to jeden z symboli Prowansji - słynnego regionu na południu Francji. Tworzą one…
W trakcie wakacji, gdy jest upalnie, a promienie słoneczne wyraźnie rozgrzewają naszą skórę, łatwo jest…