Sałatka z surowej brukselki – przepis

Brukselkę zazwyczaj jemy gotowaną ewentualnie pieczoną. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać ją surową. Właśnie w takiej postaci stanowi podstawę tej sałatki. Jest to jeden z tych przepisów, które można łatwo modyfikować i dostosowywać do własnych upodobań.

Sałatka z surowej brukselki - przepis
fot. Anna Oporska/Learning form Hollywood

Wygląda jak miniaturowa kapusta i właśnie z rodziny kapustowatych pochodzi. Brukselka jest jednak znacznie mniej popularna niż jej więksi kuzyni. Zapewne odpowiedzialność za ten fakt ponosi goryczka, jakiej nabiera brukselka po ugotowaniu. A ugotowaną właśnie podaje się najczęściej. Na szczęście jest inny sposób na serwowanie tego niedocenionego warzywa.



Właściwości odżywcze brukselki

Miejscem narodzin brukselki jest Belgia, dlatego od stolicy tego kraju zyskała swoją nazwę. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Brukselkę warto jeść przede wszystkim ze względu na jej właściwości antynowotworowe oraz wysoką zawartość kwasu foliowego.

Sałatka z surowej brukselki - przepis

Swoje właściwości antynowotworowe brukselka zawdzięcza zawartości sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Zapobiega on nie tylko nowotworom, ale także wrzodom żołądka. Z kolei dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego (ok. 61 µg/100 g), brukselka zwiększa płodność. Kwas bowiem odpowiada za jakość spermy. Z kolei w przypadku kobiet, kwas foliowy zaleca się spożywać w trakcie ciąży, aby uchronić płód przed rozwojem wad wrodzonych.

Brukselka ma też mnóstwo cennych minerałów. Warto jednak pamiętać, że zbyt długo gotowana, większość z nich traci. Dlatego zaleca się, aby gotować ją na parze bądź spożywać surową.

Jeśli powyższe fakty was jeszcze nie przekonały do jedzenie brukselki, to warto dodać, że jest po prostu smaczna.

Brukselka do sałatki

Brukselka jest doskonałym składnikiem sałatek – wystarczy ją drobno posiekać. Dobrze się komponuje z wieloma składnikami – cebulą, pomidorami, batatami, burakami, awokado, marchwią, czarną fasolą etc. Dlatego poniższy przepis należy traktować bardziej jako bazę, którą można rozwijać wedle uznania. Przykładowo do brukselki można dodać pieczone bataty, paprykę czy chili. Warto zrobić na początek wersję podstawową, a później rozwijać ją z pomocą składników, jakie mamy pod ręką.

Dobra wiadomość na temat tej sałatki jest taka, że jeszcze lepiej smakuje następnego dnia, co jest wielką rzadkością wśród sałatek.

Przeczytaj także: Panzanella – przepis na włoską sałatkę z pomidorów i grzanek



Sałatka z surowej brukselki - przepis

SAŁATKA Z SUROWEJ BRUKSELKI

ok. 400 g brukselki
ok. 150 g pomidorków koktajlowych
1 średnia czerwona cebula
ok. 100 g sera Feta
pestki słonecznika
DRESSING:
4-5 łyżek oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki soli
pieprz

  1. Brukselkę umyj i usuń zewnętrzne listki. Następnie drobno posiekaj.
  2. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
  3. Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki.
  4. Zmieszaj w dużej misce składniki. Dodaj pokruszoną Fetę oraz słonecznik.
  5. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki na dressing. Dodaj go do sałatki i dokładnie wymieszaj. Na wierzch możesz posypać dodatkową Fetę i słonecznik.
Sałatka z surowej brukselki - przepis
Sałatka z surowej brukselki - przepis
Sałatka z surowej brukselki - przepis
Sałatka z surowej brukselki - przepis
Sałatka z surowej brukselki - przepis


Bookmark the permalink.

One Comment

  1. O proszę! Ile człowiek przy okazji może się dowiedzieć 🙂 Nie jadłem nigdy brukselki na surowo, chyba najwyższy czas spróbować!

Pozostaw odpowiedź Franciszek Jarosławski Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.