Przepis na ciasteczka z pająkiem na Halloween

Strasznie pyszne ciasteczka to mój ulubiony element Halloween. Rozpływają się w ustach i świetnie wyglądają. Sprawdzą się na przyjęciach, dla dzieci pukających do drzwi i krzyczących „trick or treat”, jak i zupełnie bez okazji. Halloween to wszak tylko dobry pretekst, żeby je upiec.

Ciasteczka na Halloween

 

Słodkości są nieodłącznym elementem Halloween. W końcu tego dnia dzieci (a czasem zupełnie dorośli) w różnorodnych kostiumach chodzą od drzwi do drzwi, zbierając słodycze. Krzyczą wówczas „trick or treat” czyli „cukierek albo psikus”. Zdecydowana większość odwiedzanych ludzi oferuje słodycze. Te ciasteczka będą znakomitym podarunkiem zamiast gotowych cukierków. To tradycyjne amerykańskie ciasteczka udekorowane czekoladowo-lukrowymi pająkami. Wyglądają i smakują świetnie. Przekonajcie się sami.


PRZEPIS NA HALLOWEENOWE CIASTECZKA

250 g masła
150 g białego cukru
150 g brązowego cukru
2 duże jajka
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
Kulki czekoladowe
Pisaki cukrowe (można też użyć czekolady)

  1. Miękkie masło dobrze utrzeć z cukrem białym i brązowym. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dodaj ekstrakt waniliowy (możesz go zastąpić torebką cukru waniliowego). Wymieszaj w osobnej misce sypkie składniki – mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo do masy, tak żeby składniki dobrze się połączyły. Włóż całość do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Rozgrzej piekarnik do 190 C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Uformuj z ciasta kulki o jednakowej wielkości. Możesz do tego użyć łyżki do lodów. Wyłóż kulki na blachę. Zachowaj między nimi ok. 10 cm odległości. Rozpłaszcz dłonią kulki i włóż blachę do piekarnika. Piecz ok 9-15 min, w zależności od wielkości ciastek i stopnia chrupkości, jaki chcesz uzyskać. Jeśli lubisz miękkie ciastka trzymaj w piekarniku 10 min.
  3. Zaraz po wyjęciu ciastek z piekarnika, jak są gorące przyłóż w centralnej części czekoladową kulkę (mogą to być orzechy w czekoladzie lub okrągłe praliny). Będzie ona stanowić tułów pająka. Obok przyłóż mniejszą kulkę (ja wykorzystałam rodzynki w czekoladzie. Lekko dociśnij. Pod wpływem ciepła czekolada się rozpuści i przywrze do ciastka. Pozostaw do wystygnięcia.
  4. Na ciastkach mamy już tułów i głowę pająka. Teraz czas wykonać nóżki. Żeby je narysować, ja użyłam pisaków cukrowych Dr.Oetkera w kolorach białym i czerwonym. Możesz jednak do tego wykorzystać rozpuszczoną czekoladę. Łącznie pająk powinien mieć osiem nóg. Ciasteczka na Halloween z pająkiem są już gotowe.

 

Ciasteczka na Halloween

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

 


About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Wyglądają fantastycznie 😀 Jestem pewna, że gdybym je teraz upiekła, nie wytrzymałyby na stole do jutra 😀 W takim razie przepis zatrzymam i upiekę przed samym Halloween 😀

Skomentuj Klaudia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.