Proste i szybkie ciasto z makiem oraz cytrynową nutą

Jeśli szukasz przepisu na ciasto z makiem, repertuar jest znacznie szerszy niż tradycyjny makowiec. Ta propozycja jest lekko, pełna smaki i szybka w przyrządzeniu. Moje proste ciasto z makiem będzie idealne na wiosnę czy zbliżającą się Wielkanoc.

fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood

Makowiec to zdecydowanie najpopularniejsze ciasto z makiem. Trzeba jednak przyznać, że jest pracochłonne, a do tego może być dość ciężkie. Zresztą mi osobiście kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Na wiosnę oczekuję czegoś o zdecydowanie lżejszym wyrazie. Tu z pomocą przychodzi to proste ciasto z makiem oraz cytrynową nutą. Maku nie jest za dużo, wciąż jest jednak wyczuwalny i przyjemnie trzeszczy między zębami. Do tego doskonale komponuje się z cytrynowym posmakiem. Uwielbiam to ciasto z makiem za jego lekkość i wyjątkowy smak. Do tego jego przyrządzenie jest bardzo proste, a składniki łatwo dostępne. Można nawet powiedzieć, że jest to stosunkowo tanie ciasto. Nie przedłużając zatem bardziej, poznajcie przepis.

Przeczytaj także: Ciasto cytrynowe kwadraciki – przepis



Torta Pasqualina, czyli włoskie wielkanocne ciasto szpinakowe

PRZEPIS NA PROSTE CIASTO Z MAKIEM

1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 jajka
1/2 szklanki roztopionego masła
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki maku
sok z cytryny
lukier do polania

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i natłuść keksówkę.
  2. Utrzyj cukier z masłem. Dodawaj po jednym jajku i ucieraj dokładnie.
  3. Do masy dodawaj na przemian mąkę i mleko, ucierając cały czas. Na koniec dodaj proszek do pieczenia, sól, sok z cytryny i mak. Wymieszaj.
  4. Przelej ciasto do foremki i piecz ok. 35-40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź wykałaczką bądź cienkim nożem czy ciasto jest suche.
  5. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw ciasto w foremce na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij z keksówki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  6. Na koniec opcjonalnie można polać ciasto lukrem wedle dowolnego przepisu i posypać świeżo startą skórką z cytryny. Można też posypać jedynie cukrem pudrem.
Proste i szybkie ciasto z makiem oraz cytrynową nutą
Proste i szybkie ciasto z makiem oraz cytrynową nutą
Proste i szybkie ciasto z makiem oraz cytrynową nutą
Torta Pasqualina, czyli włoskie wielkanocne ciasto szpinakowe

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Ciacho prezentuje się obłędnie! W tym roku jakoś tak nie czuję świąt, więc i tradycyjny makowiec u mnie nie zagości 🙂 Ale takie cudo… kto wie 🙂

Skomentuj Marta Stawska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.