Krem paprykowo-pomidorowy. Przepis na aromatyczną zupę

Znudziła ci się klasyczna pomidorowa, albo po prostu szukasz nowych smaków? Ta zupa jest dla ciebie! To bogaty w smaku krem paprykowo-pomidorowy, który z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Świetnie się sprawdzi na letni obiad.

Krem paprykowo-pomidorowy. Przepis na zupę
 

Zupy są zawsze dobrym pomysłem. Są lekkostrawne, a niektóre potrafią być bardzo sycące. Szczególną popularnością cieszą się ostatnimi czasy zupy-kremy. Uchodzą za nieco bardziej eleganckie niż klasyczna ogórkowa czy barszcz. Mają jednak też tę zaletę, że pozwalają osiągnąć głębszy, bardziej intensywny smak. Za to właśnie ja lubię je najbardziej. A jedną z moich ulubionych zup-kremów jest krem paprykowo-pomidorowy. Ma on wyjątkowo świeży, dobrze zbalansowany smak. Wyróżnia go kwaskowatość pomidorów, słodycz papryki, ale też jej ostrość. Zupa ta przywodzi na myśl kuchnię hiszpańską ale też włoską. Świetnie się sprawdza zwłaszcza latem. Ja najbardziej ją lubię podaną ze zgrillowaną ciabatą.



Zapraszam go gotowania. Poznajcie przepis na najlepszą zupę-krem.

PRZEPIS NA ZUPĘ KREM PAPRYKOWO-POMIDOROWY

3 czerwone papryki
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
1 szklanka bulionu
1/3 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz
śmietana

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj paprykę, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmaruj lekko oliwą. Piecz ok. 30 min. Skóra powinna być pomarszczona, a nawet zczerniała. Po wyjęciu z piekarnik włóż paprykę do foliowej torebki i szczelnie zamknij. Odczekaj kilkanaście minut. Następnie obierz paprykę ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Posiekaj cebulę i czosnek. Nalej do rondla oliwę i na rozgrzaną wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek i słodką paprykę oraz chili. Przemieszaj.
  3. Dodaj do garnka paprykę, pomidory z puszki oraz bulion. Duś ok. 15 min. Zblenduj zupę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wielbiciele ostrych potraw mogą dodać jeszcze chili.
  4. Zupę podawaj z kleksem śmietany, listkiem pietruszki lub bazylii i grzankami.

 

Krem paprykowo-pomidorowy. Przepis na zupę

Krem paprykowo-pomidorowy. Przepis na zupę
Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

3 Comments

  1. na ile porcji jest ten krem? 🙂

  2. Prezentuje się smakowicie! Uwielbiam takie zupy-kremy:)

Skomentuj madeline89 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.