Dywan w kuchni – kiedy i jaki warto położyć na podłodze?

Dywan w kuchni nie jest w naszym kraju rozwiązaniem często spotykanym. Tymczasem w innych rozkłada się je na podłogach bardzo często, jak w USA, Kanadzie czy Skandynawii. Ocieplają przestrzeń i sprawiają, że wytraca typowo „kuchenny” charakter”. Kiedy warto wprowadzić dywan do kuchni?

dywan w kuchnifot. Glitter Inc

Przyjęło się uważać, że w aranżacji kuchni nie ma miejsca na dywany. W końcu w tym pomieszczeniu podłoga jest wyjątkowo narażona na zabrudzenia. Nie jest to jednak założenie do końca słuszne. Dywan czy chodnik mogą wnieść komfort do pomieszczenia i stać się wyróżniającym elementem aranżacji. A zabrudzenia współczesnym dywanom też nie są straszne.

Przeczytaj także: Sznurkowy dywan do kuchni


Dywany w kuchniach

Najczęściej wybieranym materiałem na podłogi w kuchni są płytki. Rzadziej spotyka się inne materiały, jak panele, drewno czy beton, choć i to powoli się zmienia. Płytki podłogowe są łatwe do utrzymania w czystości, stąd ich popularność. Rzadko kiedy można na nich w kuchniach spotkać dywany czy chodniki. Tymczasem potrafią ocieplić pomieszczenie i uprzyjemnić poruszanie się po nim. Szczególnie polecane są do otwartych kuchni, żeby w ten sposób połączyć je z salonem i odebrać im nieco „kuchennego” charakteru. Świetnie odnajdują się także w większych kuchniach, gdzie pomagają wyznaczyć wizualne podziały.

Dywan w kuchnifot. Stace King

W kuchniach najlepiej się sprawdzą dywany tkane na płasko, z krótkim włosiem i z włókien syntetycznych. Pod żadnym pozorem nie kładźmy tam chodników futrzanych i z długim włosiem, nawet jeśli są sztuczne. Będą się w nich gromadzić trudne do usunięcia okruszki.

Dywan kuchenny nie powinien być zbyt duży – nie musi pokrywać całej podłogi, to wręcz byłoby niepraktyczne. Najlepiej go rozłożyć w centralnej części, w pewnej odległości od szafek. Warto też rozłożyć go pod sferą roboczą, np. pod zlewozmywakiem. Lepiej natomiast nie kłaść dywanu pod kuchenką i piekarnikiem. Pryskający tłuszcz może wywołać nieodwracalne szkody. Nieduża wielkość dywanu kuchennego jest też ważna ze względu na łatwość jego zwinięcia i wytrzepania na zewnątrz. Niezależnie od tego, gdzie go położymy, nie powinien się przemieszczać – chodzi o bezpieczne poruszanie się. Można go podkleić do podłogi lub włożyć pod niego podkład antypoślizgowy. Wiele modeli przeznaczonych do kuchni ma już takie podkłady.

Dywan w kuchni Alvhemfot. Alvhem

Jaki dywan do kuchni?

Na koniec pozostają kwestie estetyczne. Dywan powinien wpisywać się w styl, w jakim jest urządzona kuchnia, można go też wprowadzić na zasadzie kontrastu. Wówczas jednak będzie bardzo na siebie zwracał uwagę. Jeśli w innych pokojach domu mamy dywany, to ten kuchenny powinien nawiązywać do nich stylistycznie, choćby w niewielkim stopniu. Żeby uniknąć zgrzytów stylistycznych nie wybierajmy modeli w skrajnie odmiennych stylach.

Lepiej unikać jednokolorowych, gładkich modeli. Na nich wszelkie zabrudzenia będą boleśnie rzucać się w oczy. Z tych samych względów nie poleca się jasnych dywanów. W kuchni zdecydowanie lepiej odnajdują się wzorzyste chodniki. Dość uniwersalne wydają się dywany stylizowane na perskie, będą pasować zarówno do kuchni tradycyjnych, w stylu amerykańskim czy skandynawskim. Są ciepłe w wyrazie i często stają się ciekawym kontrapunktem dla całej aranżacji.


Z kolei długie chodniki w paski często można spotkać w kuchniach w stylach Hampton i nowojorskim. Popularne są także modele z różnymi napisami, np. „Sweet Home”. Zamiast tego jednak lepiej wybrać dywan o abstrakcyjnym, uniwersalnym wzorze. Tego typu hasła dość szybko się nudzą, lepiej więc nie ryzykować szybkiej zmiany chodniczka.

Pamiętajmy, że dywan w kuchni ma ją ocieplać i stanowić dodatkową ozdobę. Tym powinniśmy kierować wybierając konkretny model. Poniżej znajduje się kilka aranżacji kuchni z dywanem na podłodze.

Aranżacje kuchni z dywanem na podłodze

Dywan do kuchnifot. Glitter Inc

Dywan w kuchni Alvhemfot. Alvhem

Dywan w kuchni Alvhemfot. Alvhem

Dywan w kuchnifot. Dremstime

Dywan w kuchnifot. Family Cookwear

Dywan w kuchni

fot. Pinterest

Dywan w kuchnifot. Elizabeth Terrell

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

5 Comments

  1. Osobiście uważam iż dywany w kuchni wygląda super sama mam zawsze rzucony jakiś mały chodnik poniewaz bez niego czuje ze moja kuchnia wygląda łyso jak by mi czegoś poprostu brakowało.

  2. Jestem w trakcie urządzania kuchni i z przyjemnoscia zaczynam patrzeć na dywany,które pamietam z domu Babci – czerwone”orientalne” wzory. I juz wiem po tych zdjęciach,ze to bedzie wiśnienka na torcie u mnie:) Dziekuje za inspiracje

  3. Rzeczywiście wykładzina dodaje uroku nawet tak wyjątkowemu pomieszczeniu. Ostatnio spodobała mi się wykładzina pcv do kuchni, bo ma wiele ciekawych wzorów, pasujących do mojego wnętrza. Poza tym jest w dobrej cenie i łatwo się ją czyści 😀

  4. Pingback: Dywan. Latający? Nie. Odlotowy! – STUDIO-DOMMO

  5. Wygląda to ładnie i jest idealnym rozwiązaniem dla takich osób jak ja – które wiecznie chodzą boso 🙂 niestety zimne kafelki to nic przyjemnego. PS zapraszam do mnie: http://dor.pl/blog

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.