Wyspa kuchenna w zamkniętej kuchni. Jakie wymiary?

Wyspa kuchenna nie jest wyłącznie zarezerwowana do otwartych kuchni. Można ją z powodzeniem stosować również w zamkniętych, o ile mają odpowiednie wymiary. Tylko przy większym metrażu zachowamy wygodę i komfort użytkowania. Zobacz, co warto wiedzieć przed budową wyspy w zamkniętej kuchni. 

Wyspa kuchenna w zamkniętej kuchni

 

Wyspa kuchenna to coraz popularniejsze rozwiązanie w aranżacji kuchni. Choć moda na nie przyszła do naszego kraju razem z modą na kuchnie otwarte, to nie oznacza, że mając zamkniętą, nie możemy sobie pozwolić na wyspę. Absolutnie nie. Nawet w zamkniętych kuchniach może się doskonale sprawdzić. Dostarczy dodatkowej powierzchni na pracę, przechowywanie i gotowanie. Można w niej zamontować zlewozmywak, płytę grzewczą i dodatkowe szafki. Przy czym, żeby można było na niej zmywać i gotować, trzeba ją uwzględnić na wczesnym etapie projektowania kuchni. Konieczne jest bowiem doprowadzenie odpowiednich przewodów. Gdy zdecydujemy się na wyspę zbyt późno, to zamontowanie na niej dodatkowych sprzętów będzie się wiązało z koniecznością zniszczenia podłogi i położenia nowej.

Przeczytaj także: Jak wysoka powinna być wyspa kuchenna?



Wyspa w kuchni zamkniętej?

Wszystko jest kwestią odpowiednich wymiarów. Żeby w ogóle można było myśleć o zbudowaniu wyspy w zamkniętej kuchni, powinna mieć nie mniej niż 15 m kw. powierzchni, a najlepiej 25 m kw. lub więcej. Najmniejsze wyspy zajmują ok. 1 m kw. powierzchni. Powinien być do niej swobodny dostęp z każdej strony, a więc musi mieć po min. 90 cm wolnej przestrzeni z każdej strony. Większą wygodę zapewni jednak wolna przestrzeń szeroka na ok 100-120 cm. Gdy w pokoju znajduje się także stół, odległość między nim a wyspą powinna być większa, min. 140 cm. Chodzi o zachowanie miejsca na swobodne odsunięcie krzesła, przez osobę siedzącą przy stole.

Żeby w zamkniętej kuchni zmieściła się wyspa, pomieszczenie musi mieć minimalne wymiary: 380 x 360 cm. 

Wyspa kuchenna w zamkniętej kuchni

Wygoda na wyspie kuchennej

Pamiętajmy, że czasem upieranie się przy wyspie kuchennej nie ma sensu. Przykładowo, jeśli starczy nam miejsca tylko na bardzo małą wysepkę, lepiej w ogóle z niej zrezygnować. Ma ona nam dostarczyć dodatkowej powierzchni roboczej powinna być więc odpowiednio duża. Uważamy też, żeby nie osiągną efektu przytłoczenia kuchni przez wyspę. Nie musi ona wszak zajmować całej dostępnej powierzchni.

Przeczytaj także: Lampy nad wyspę kuchenną. Oświetlenie do kuchni w różnych stylach

Poniżej kilka przykładów kuchni, w których zachowano odpowiednią relację wielkości wyspy kuchennej do rozmiarów pomieszczenia.

Wyspa kuchenna w zamkniętej kuchni Wyspa kuchenna w zamkniętej kuchni Wyspa kuchenna w zamkniętej kuchniWyspa kuchenna w zamkniętej kuchniWyspa kuchenna w zamkniętej kuchni

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.