Świąteczne ciasteczka – Cranberry Noel wg przepisu Marthy Stewart

Boże Narodzenie kojarzy się przede wszystkim z pierniczkami. Jednak tradycyjnych przepisów na ciasteczka jest znacznie więcej. Wśród nich są kruche Cranberry Noels z żurawiną i pistacjami, które spopularyzowała Martha Stewart. Zdecydowanie są warte uwagi. 

Świąteczne ciasteczka Carnberry Noel wg przepisu Marthy Stewart

 

 

Świąteczne ciasteczka zazwyczaj kojarzą się z korzennymi przyprawami i lukrowanymi dekoracjami. Są też jednak i takie, które są pozbawione tych elementów. Doskonałym przykładem są ciasteczka znane pod nazwą Cranberry Noel, co w dosłownym tłumaczenie oznacza tyle co świąteczna żurawina. Wywodzą się one z kuchni angielskiej i jakiś czas temu zostały spopularyzowane w USA przez Marthę Stewart. Są to po prostu kruche, maślane ciasteczka z tytułową żurawiną i pistacjami. Prezentują się i smakują doskonale, a przy tym nie są zbyt skomplikowane. Martha Stewart sugeruje, że pistacje można zamienić pekanami, ale w oryginalnej wersji są zdecydowanie bardziej świąteczne.

Szykując się do przyrządzenia tych ciasteczek, należy kupić prawdziwe, 80-proc. masło. Lepiej unikać wszelkich wyrobów masłopodobnych, jak i tych rekomendowanych do pieczenia. Ponadto samo ciasto najlepiej przygotować wcześniej, aby miało możliwość porządnie się schłodzić w lodówce.

Przeczytaj także: Ciasteczka na prezent. Najlepsze chocolate chip cookies



PRZEPIS NA CRANBERRY NOEL

200 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
1 łyżka mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 łyżeczki soli
50 g suszonej żurawiny
50 gram pistacji

  1. Żurawinę i pistacje drobno posiekaj.
  2. Miękkie, ale jeszcze zimne masło przełóż do miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Ucieraj mikserem. Następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie zagnieć.
  3. Ciasto podziel na dwie części. Z każdej uformuj wałek o średnicy ok. 4 cm. Zawiń je szczelnie w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
  4. Ciasto powinno być twarde. Powinno być w lodówce co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wyjmij ciasto, rozwiń z foli i krój w plasterki ok. 0,5 cm bardzo ostrym nożem. Ułóż ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz 10 min.

Świąteczne ciasteczka Carnberry Noel wg przepisu Marthy StewartŚwiąteczne ciasteczka Carnberry Noel wg przepisu Marthy Stewart

Świąteczne ciasteczka Carnberry Noel wg przepisu Marthy Stewart

Świąteczne ciasteczka Carnberry Noel wg przepisu Marthy Stewart

Świąteczne ciasteczka Carnberry Noel wg przepisu Marthy Stewart

Świąteczne ciasteczka Carnberry Noel wg przepisu Marthy Stewart

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Aniu, czy te ciasteczka nie są za słone? Pistacje są dosalane, do tego do ciasta trzeba jeszcze dosypać soli… Zainteresowały mnie te ciasteczka, ale mam jednak mieszane uczucia co do tej soli…

    • Anna Oporska

      Ja akurat brałam pistacje niesolone. Niemniej soli jako takiej nie czuć. Za to dobrze balansuje cukier i sprawia, że smak jest mniej oczywisty. Nie trzeba jedna jej koniecznie dawać, jeśli się nie chce 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *