Sokowirówka czy wyciskarka soków? Czym się różnią, które urządzenie lepiej wybrać?

Zarówno sokowirówka jak i wyciskarka soków mają zasadniczo ten sam cel – uzyskać sok ze świeżych warzyw i owoców. Jest między nimi sporo podobieństw, ale jak się okazuje, jest też wiele różnic, i to zasadniczych. Które urządzenie dostarczy zdrowszego soku, lepiej zadba o twoją wygodę i w końcu portfel?

Wyciskarka do soków czy sokowirówka?

 

O zaletach świeżo wyciskanych soków chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Są doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi kompletu witamin i składników odżywczych. Do ich przyrządzenia służą sokowirówki i wyciskarki soków. Te pierwsze uchodzą za popularniejsze, co wynika głównie z niższej ceny, drugie za to dają więcej możliwości przyrządzania zdrowych napojów. Żeby dokonać właściwego wyboru AGD do soków najlepszego dla siebie, warto przyjrzeć się im bliżej.

Szybkość sokowirówki, czy precyzja wyciskarki?

Urządzenia do pozyskiwania soków różnią się sposobem działania. Sokowirówki bardzo szybko rozdrabniają owoce i warzywa za pomocą sita z ostrzami wykonującego aż 6-12 tys. obrotów na minutę. Choć sok uzyskujemy błyskawicznie, to jednak ulega on częściowemu utlenieniu. Niesie to ze sobą wiele konsekwencji. Przede wszystkim, tak uzyskany sok wytraca wielu składników odżywczych, staje się wodnisty, na wierzchu zbiera się piana i trzeba go od razu wypić – nie nadaje się do przechowywania w lodówce.


Wyciskarki soków działają znacznie wolniej, wykonują zaledwie 40-300 obrotów na minutę. Na sok czeka się więc dłużej – wyciśnięcie 1l zajmuje ok. 4-5 min. Wolne obroty sprawiają jednak, że w czasie wyciskania nie wytwarza się wysoka temperatura i sok nie wytraca błonnika. Uzyskany napój jest bardziej esencjonalny, nieco gęstszy i z drobinkami owoców oraz warzyw. Do tego uzyskany sok dłużej zachowuje świeżość – po wyciśnięciu można go przechowywać w lodówce nawet dwa dni.

Wyciskarka do soków czy sokowirówka?

Co jeszcze różni sokowirówki i wyciskarki soków?

Jak sama nazwa wskazuje, w wyciskarce sok jest wyciskany, i to dosłownie – urządzenie miażdży to, co do niego włożymy. Dzięki temu z owoców i warzyw uzyskuje się o 35-50 proc. więcej soku niż z sokowirówki, która szatkuje surowce i odciska z nich sok. Wyciskarka ma też tę przewagę nad sokowirówkami, że możne uzyskać sok z większej liczby rodzajów warzyw i owoców. Okazuje się, że sokowirówki nie radzą sobie z roślinami liściowymi, jak szpinakiem i pietruszką, oraz z drobnymi owocami jagodowymi – malinami, borówkami, etc. Jeśli więc chcemy napić się z nich soku, musimy sięgnąć po wyciskarkę.

Przeczytaj także: Ceramiczne czajniki elektryczne do stylowej kuchni

Ceny urządzeń do wyciskania soków

Gabarytowo wyciskarki soków i sokowirówki nie różnią się zasadniczo. Natomiast te pierwsze uchodzą za łatwiejsze do utrzymania w czystości. Jednak to często zależy od konkretnego modelu. Znacznie większe różnice występują w przypadku cen tych urządzeń. Najtańsze sokowirówki to koszt ok. 90-100 zł. A średnio należy zapłacić za nie 150-200 zł. Natomiast ceny wyciskarek soków zaczynają się powyżej 200 zł i sięgają nawet 2-3 tys. zł. Przy czym dobrej jakości wyciskarkę można kupić za 500-600 zł.


Nie ulega wątpliwości, że wysoka cena to największa wada wyciskarek soków. Biorąc jednak pod uwagę zalety tych urządzeń AGD, wydaje się, że są to pieniądze dobrze wydane, o ile pijemy soki często i z różnorodnych owoców i warzyw. W przypadku, gdy robimy to okazjonalnie, a do tego wystarczają nam te z jabłek i pomarańczy, sokowirówka powinna w zupełności wystarczyć.

Zdjęcia: Pixabay

Bookmark the permalink.