Pumpkin Pie, czyli amerykański placek dyniowy

Pumpkin pie, czyli placek z dyni, to jeden z najpopularniejszych jesiennych deserów w USA. Jest też tradycyjnie serwowanym daniem podczas obchodów Dnia Dziękczynienia. Bez niego żaden świąteczny stół nie jest kompletny. Zobaczcie, jak upiec klasyczny amerykański pumpkin pie.

Pumpkin pie, placek dyniowy

 

Pumpkin pie, czyli placek z dyni, to tradycyjny amerykański deser serwowany zawsze podczas Dnia Dziękczynienia. Jest to święto obchodzone w Stanach w czwarty czwartek listopada. Na początku XVII wieku, kiedy pierwsi osadnicy zawitali na kontynent amerykański, po raz pierwszy spotkali się dynią jako taką. Szybko się przekonali, że można ją wykorzystywać zarówno w daniach słonych jak i słodkich. Ciasta z dyni w różnych postaciach stały się stałym bywalcem amerykańskich stołów. W formie placka na kruchym spodzie pojawiło się nieco później. Jednak właśnie Pumkin pie stał się tradycyjnym deserem serwowanym w jeden z najważniejszych dni dla wszystkich Amerykanów – Dzień Dziękczynienia.

Przeczytaj także: Tradycyjne potrawy na Dzień Dziękczynienia. Co Amerykanie jedzą w Thanksgiving?

W USA do wykonania placka wykorzystuje się puree z dyni, które jest sprzedawane w puszkach. W polskich realiach trzeba kupić świeżą dynię i ją zblendować, a w miarę możliwości odsączyć nadmiar wody. Poznajcie przepis na oryginalny amerykański Pumkin pie.



PRZEPIS NA PUMPKIN PIE

KRUCHY SPÓD:
175 g mąki
112 g masła
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki stołowej cukru
1/4 szklanki zimnej wody
NADZIENIE
ok. 2 szklanek przecieru z dyni
3 duże jaja
1/2 szklanki śmietany kremówki
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki soli

  1. Zagnieć wszystkie składniki na kruchy spód. Owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
  2. W dużej misce zmiksuj jaja z cukrem. Dodaj dynię, śmietanę i przyprawy. Mieszaj do połączenia składników. Nie musisz ucierać całości bardzo długo. Nadzienie nie lubi zbytniego napowietrzenia.
  3. Natłuść foremkę. Rozwałkuj równo kruche ciasto. Wyłóż nim foremkę. Odetnij ostrym nożem z brzegów nadmiar ciasta. Przelej do środka dyniowe nadzienie.
  4. Piecz ok. 50 min. w nagrzanym do 175 stopni piekarniku. Środek może być nieco „luźniejszy”.
  5. Po ostygnięciu możesz podawać ze słodką śmietaną lub bitą śmietaną. Można też lekko oprószyć placek cynamonem.

Pumpkin pie placek z dyni
Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

4 Comments

  1. Hmmm. Musiałam dorobić ciasta,bo nie starczyło na boki. Ale nie to jest najgorsze. Piekłam 55minut 175 stopni grzałka góra-dół. Ukroilam kawałek i dopiekłam 10minut i nie wiem. To ma być takie bardzo rzadkie? Najgorsze jak się czegoś nigdy nie jadło i nie ma z czym porównać. Ale w smaku bardzo dobre,tylko minimalnie za słodkie.

  2. Wszystko okej tylko szkoda że nie ma podanych wymiarów formy w której robiłaś

    • Anna Oporska

      Już nadrabiam. Przepis jest pod foremkę o średnicy ok. 23-25 cm. Moja jest większa ma ok. 30 cm, stąd ciasto wyszło jak widać dość niskie 🙂

  3. Wygląda pysznie! Mam w domu ogromną dynię z zamiarem zrobienia zupy dyniowej, ale po tym wpisie to zdecydowanie spróbuję zrobić pumpkin pie. Zapisuję przepis i po pracy będę działać!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.